Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği (STD) ile Rusya Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Rusya-Ukrayna Savaşı ve Türkiye’ye Etkileri Çalıştayı” düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonunda düzenlenen ‘Rusya-Ukrayna Savaşı ve Türkiye’ye Etkileri Çalıştay‘ında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İktisat Haraketi kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Mete Gündoğan; “Ekonomik Fırsatlar ve Tehditler” başlıklı sunumunda, Batı’nın ambargolarla Rusya’yı tehdit etmesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendi para-kredi sistemini kurma yoluna gittiğini dile getirdi.
Savaşın bir tarafta ordular diğer tarafta paralar üzerinden yürüdüğünü aktaran Gündoğan;
“Bu çerçevede Putin’in kaybedeceği şeylere nazaran Batı’nın kaybedeceği şeyler çok daha fazladır. Bunların en önemlisi küresel finans egemenliğidir. İşte Putin bu egemenliği masaya yatırmış oldu. Rusya gaz ödemelerinin ruble cinsinden yapılmasını istedi. Bu çok akıllıca bir hamleydi ve böylece Putin küresel finans sistemine önemli bir hamle yapmış oldu. Şimdi farklı bir tablo oluşuyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası kurgulanan bu küresel finans sistemi diğer bir ifade ile borca dayalı sistem sorgulanıyor. Bu sorgulama bizim gibi ülkeler için önemli bir sorgulamadır. Ülkemizin geri kalmasının ve borçlarından kurtulamamasının sebebi işte bu sistemdi. Şimdi bu sistemin ameliyat masasına yatırıldığına şahit oluyoruz. Olayın özeti budur…” değerlendirmesi yaptı.