Alışveriş merkezlerinin çekilişle verdikleri hediyeler, şans oyunlarından kazanılanlar gibi haram mıdır?
Elbette değildir. Çünkü burada yukarıda tanımı yapılan türden yani kazananı ve kaybedeni olan türden bir kumar yoktur. Alış veriş merkezi satışlarını artırmak için kazancından yaptığı çekilişlerde kazananlara hediyeler vermektedir. Alış veriş yapanların bir kısmının kaybı söz konusu değildir.
Milli Piyango, İddaa, At Yarışları ve Benzeri Kumar Türleri İçin Bayilik Alınması veya Bu Gibi Bayiliklere Yer Kiraya Erilmesi Caiz midir?
Caiz değildir. Çünkü bu işlemlerden her biri haram kılınan işlerde yardımlaşmadır. Yüce Rabbimiz el-Bakara 219 ‘da alkollü içkiler yanısıra kumarda da” İsm/günah-zarar vardır,” buyururken el-Mâide 2 ‘de İsm nitelikli günah işlerde yardımlaşmamamızı da emretmektedir:
“İsm/günah-zarar ve düşmanlık olacak işlerde yardımlaşmayın…”
Açıkladığımız konunun bir benzeri kumar içeren yarışlar için at yetiştirip satmaktır. Soralım:
Kumar Türünden At Yarışları İçin At Yetiştirip Satmak Helâl/Caiz midir?
At yetiştirmek ve satmak helâldir. At yetiştirilmesi ile Peygamberimizin birçok teşvik edici hadisleri vardır. Bu sebeple yarış atı yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak atın kumar içeren at yarışlarına sokulması için yetiştirilip kiraya verilmesi veya satılması günahta yardımlaşma olarak haramdır.
Yetiştirilen atın kiraya verildikten veya satıldıktan sonra kumara aracılık yapan yarışlara sokulması ise yetiştiren kişiyi sorumlu ve günahkâr kılmaz.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi