islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5559
EURO
36,4595
ALTIN
2.959,58
BIST
9.131,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Mısır Arap Hat Sanatı Okulunda öncülerin bıraktığı 100. Yıl

Mısır Arap Hat Sanatı Okulunda öncülerin bıraktığı 100. Yıl
11 Mart 2022 10:01
A+
A-

Mısır Hat Sanatı Okulu’nun 100. yılını kutladı. Başta Mısırlı hattatların şu anki kaptanı Hüdair El Borsaidi olmak üzere birçok öncüyü doğuran 1922’de Kral Fouad’ın Kraliyet emriyle Kahire’de kurulan Arap Hat Sanatı Geliştirme Okulu’nun kurulmasına dayanıyor.

Kültürel Kalkınma Fonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Mısır Arap Hat Sanatı Okulu’nun 100. yıldaki çabalarını vurgulayan birim, 14 Aralık 2021’de “Arap hat sanatının UNESCO somut olmayan miras listesine dahil edilmesinden sonra, özellikle Arap hat sanatının 100. yılını ve çeşitli sanatlarını canlandıracak önemli sanatsal etkinliklerden biridir.” dedi.

Arap Hat Sanatı Okulu, Kral Fuad Kraliyet emriyle 1922 yılında kuruldu ve birçok hattat yetiştirdi. Arap hat sanatını koordine eden ve yenilik yapan Mısır okulu, kendine ait bir yön bile tahsis etti ve tarihsel olarak, ms 909 ile 1517 yılları arasında geçen “kufi” Fatımi, Eyyubi ve Memluk yazı tipinin bir ürünüydü.

Değerli Hazine

27 Şubat’ta yapılan açıklamaya göre, bugünlerde Mısır Hat Okulu’nun 100. yılını kutlayan Kuzey Mısır’daki Bibliotheca Alexandrina’nın Müdürü Mustafa el-Feki, “Her gün hissetmediğimiz bir varlığımız olduğunu keşfediyoruz” dedi. “Bir Arap hat sanatı okulu olduğunu biliyorduk, ancak bu kadar yüksek olduğunun farkında değildik” dedi.

“Çizgilerin, çizginin güzelliği, çizginin bütünlüğü ve çizginin maneviyatı da dahil olmak üzere birçok yolu birleştirdiğini ve gördüğünüzde manevi bir durum hissettiğini, bu nedenle TV istasyonlarının Kur’an-ı Kerim okuyucusunun sesiyle eşlik etmeye çalıştığını belirtti.

El-Feki, yeni nesillerin Arap hat sanatına ilginin ellerinden kaçmadığını fark etmeleri gereğini vurguladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.