islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Mısır’dan turizmi desteklemek için yeni girişim

Mısır’dan turizmi desteklemek için yeni girişim
Mirat Haber Ajansı

Mısır Petrol Bakanı Tarık el-Molla, hükümetin ülkenin turizm sektörünü destekleme girişiminin bir parçası olarak havacılık yakıtı fiyatlarında indirim yaptığını duyurdu. El-Molla yaptığı resmi açıklamada, programın havacılık yakıtı fiyatlarını galon başına 15 sente indireceğini bildirdi. Karar 21 Ocak’ta yürürlüğe girecek ve yıl sonuna kadar sürecek. Bakan, girişimin Mısır hükümetinin, ülkenin turizm ve havacılık sektörlerini yeni korona virüsün patlak vermesinin ardından düşüşe geçerken canlandırma çabalarının bir parçası olarak geldiğini belirtti. 

Ananı: sektör ayağa kalkar

Mısır Turizm Bakanı Halid el-Ananı gazetecilere yaptığı açıklamada, bu politikanın Mısır’a turist akını başlatacağını iddia etti. Mısır’ın turistik yerlerine günlük seyahatlerin sayısını artırmak için uluslararası hava taşıyıcılarını teşvik etmek önemli bir adımdır. Ananı, sivil havacılık faaliyetinin Mısır turizm sektörü üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu söyledi. Mısır turizm sektörü, Mısır’ın başlıca döviz kaynaklarından biri ve ekonomik büyümenin temel ayaklarından biri. Ancak virüsün yayılmasını sınırlandırmak için hava trafiğinin kısıtlanmasının ardından korona virüsten önemli ölçüde etkilendi.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/Philae%2C_First_Pylon_and_Columnade%2C_Aswan%2C_Egypt%2C_Oct_2004.jpg/1024px-Philae%2C_First_Pylon_and_Columnade%2C_Aswan%2C_Egypt%2C_Oct_2004.jpg

 

Turizmde bir zamanlar liderdi

Korona virüs salgını başlamadan önce bile, önemli güvenlik tehditlerinin son yirmi yılda endüstri üzerinde devam eden bir etkisi oldu. 2004 Sina bombalamaları, 2005 Kahire ve Şarm el-Şeyh terörist saldırıları ve 2006 Dahab bombalamaları yabancıların akınını etkiledi. Militanlar tipik olarak cihatçılık ve Mübarek hükümetine karşı muhalefetin birleşiminden motive olmuşlardı. Genellikle gayrimüslim olan yabancılara saldırdılar ve kasıtlı olarak turizm sektörü gelirlerini düşürdüler. Terörist saldırılar her iki gündeme de hizmet eden araçlardır. 2011 Mısır Devrimi sırasında, ziyaretçi sayısı, o yıl %37’nin altına düştü. Bu durum, doğrudan veya dolaylı olarak turizme bağlı olan, seyahat konaklama ve turistik mekanlardan araba kiralama ve hava taşımacılığının yanı sıra sağlık ve sağlıklı yaşam endüstrilerine kadar çok çeşitli işletmeleri etkiledi. 

2010 yılında zirvede olan sektör, Mısır işgücünün yaklaşık %12’sini istihdam ediyor, 14,7 milyon ziyaretçiye hizmet veriyordu ve yaklaşık 12,5 milyar dolarlık gelir sağlıyordu. Sektörlerin ülke GSYİH’sına katkısı  %11’in üzerinde oldu ve döviz gelirlerinin  %14,4’ünü sağladı. 2017’de Mısır, yıllarca süren sosyal ve politik huzursuzluğunu gölgelemiş görünüyor. Bloomberg’in 2017 seyahat destinasyonlarının ilk 20 listesine girmişti. Turizmden elde edilen gelirler, 2018-2019 mali yılında 12,6 milyar dolar ile en yüksek noktaya ulaştı. 2019’da, salgından önceki dönemde Mısır’a gelen turistlerin çoğu Avrupa ve Orta Doğu’dan geldi.

Mısır Arap Cumhuriyeti hemen hemen tamamen Nil Nehri kıyısındaki 105 milyon nüfusuyla Kuzey Afrika’nın üçüncü, İslam dünyasının dördüncü büyük ülkesi. 7000 yıllık geçmişi olan Mısır, Uzak Doğu dışında bugün dünyada kullanılan bütün alfabelerin de doğrudan kökeni olan Hiyeroglif yazısını ve kağıdı ilk kullanan ülke. İngiliz işgali altındaki yasal Osmanlı toprağıyken Lozan anlaşmasında bıraktığımız Mısır, 1953’te Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın torunu Kral Faruk’u indiren sol bir darbe ardından İsrail’le savaşmasına rağmen, 1978 Camp David anlaşması ardından kuvvetli bir ABD ve İsrail müttefiki oldu. Bir yıllık bağımsız demokratik deneyimi darbeci general Sisi tarafından 2013’te Türkiye’de ki Gezi olaylarıyla eşzamanlı bir darbeyle sona erdirildi. Mısır’da tekstil, turizm, tarım gibi sektörlerin yanı sıra Süveyş Kanalı geçiş ücretleri de ülkeye döviz girişi sağlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.