islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5077
EURO
36,4331
ALTIN
2.962,75
BIST
9.144,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Muharrem Ayının Dini ve Tarihi Özellikleri

Muharrem Ayının Dini ve Tarihi Özellikleri
18 Eylül 2018 13:05
A+
A-

Muharrem ayının ikisi dini ve ikisi de tarihi nitelikli başlıca dört özelliği vardır.

Dini Özellikleri

a-Muharrem’in Barış Ayı olması

Muharrem ayının Kur’ân ve Sünnet temelli en büyük dini özelliği onun dört haram aydan biri olmasıdır. Yani dört barış ayından biri olmasıdır. Bu sebeple Muharrem ayında sosyal barışa ve barış aktivitelerine önem verilmelidir.

Bu konuyu işlediğimiz makalemizin in okunmasını öneririz.

https://www.mirathaber.com/muharrem-baris-ayidir-baris-aktiviteleri-ile-kutlanmalidir-7-1857h.html

b-Muharrem’de ve Özellikle de Âşûra Günü  Orucu Tutulması

Muharrem ayının ikinci dini özelliği de Peygamberimizin  Muharrem ayını Allah’ın ayı olarak niteleyerek bu ayda oruç  tutmasını tavsiye etmesidir.

Peygamberimiz  Ramazan orucu dışında en sevaplı orucun Muharrem’de tutulan oruç olduğunu açıklamış ve özellikle onuncu günde tutulacak Âşûra orucunu işaret buyurmuştur.

Âşûra/Aşure Orucu

Muharrem ayında oruç tutulmasına genel teşvik varsa da Aşûra orucuna özel yönlendirme vardır

Allah’ın Resûlü Medine’ye geldikten sonra, Yahûdilerin Muharrem’in onuncu günü olan Âşûra Günü oruç tuttuklarını gördü. Niçin oruç tuttuklarını sorunca, onlar şu cevabı verdiler:

-Âşûra Günü büyük bir gündür. Allah bu günde Hz. Mûsa’yı ve kavmini Firavun’un zulmünden kurtardı. Firavun ve bağlılarını da bu günde sulara gömdü. Hz. Mûsa Allah’a şükretmek için bu günü oruçla geçirdi. Biz de onu izleyerek Âşûra günü orucunu tutuyoruz.

Allah’ın Resûlü aldığı bu yanıttan sonra, “-Biz Hz. Mûsa’ya sizden daha layıkız ve daha çok dostuz.” buyurarak, Âşûra Günü oruç tuttu ve müminlere de tutmalarını emir buyurdu.

Peygamberimizin Muharrem’in onuncu günü oruç tuttuklarını ve tutulmasını da emir buyurduklarını gören sahâbileri, O’nun gayr-ı müslimlere  benzenilmemesi  hususundaki hassasiyetini  bildikleri  için  şöylece  hatırlatmada bulundular:

-Ya Resûlellah! Şüphesiz ki bu gün Yahudilerle Hıristiyanların yücelttikleri bir gündür.

Bu hatırlatma üzerine Sevgili Peygamberimiz de şöyle buyurdular

– Onlara benzememek için gelecek sene inşaallah onuncu gün ile birlikte dokuzuncu gün oruç tutarız.

Aynı konu ile ilgili bir diğer hadislerine göre ise Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:

Âşûra günü oruç tutunuz, ancak bir gün önce başlayarak veya bir gün sonrasını  da  ilave  ederek  Yahûdilere  aykırı  uygulama  yapınız/onlara  benzemeyiniz.

Tarihî Özellikleri

a-Muharrem Hicri Takvimin İlk Ayıdır

Muharrem ayı  Hz. Ömer derinde kabul edilen ve Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicretini temel alan ve bu yıl 1440. yılını idrak ettiğimizi Hicri takvimin ilk ayıdır. Bu konuyu da bağımsız bir yazımızla açıklamaya çalışmıştık.

https://www.mirathaber.com/1440-hicri-yilimiz-mubarek-olsun-7-5263h.htm

b-Muharrem Kerbela Hadisesinin Vuku Bulduğu Aydır

Sevgili peygamberimizi kızı Hz.Fatima’dan olan iki erkek torunundan biri olan  Hz. Hüseyin ve aile fertleri  Kerbela’da muhasara edilerek önce susuzluğa mahkum edilmiş sonra da şehid edilmişlerdir. Siyasi baş kaldırısından korkulduğu için zalim Şam yönetimince yapılan bu elim katliam  bütün İslâm dünyasınca lanetlenmiştir. Ve lanetlenmektedir. Ancak günümüzde Kerbela’nın yıldönümleri iç ve dış zalimlere karşı tavir konulması bilincini aşılamalıdır.

Muhterem Okuyucu

Dini ve tarihi dört  özelliğini özetlediğimiz Muharrem ayı bizim için barış ve ibadet ayı olmalı, tarih bincimizi ve zulme karşı direncimizi geliştirmelidir.

Hatırlatma:

Âşûra günü olan Perşembeyi ve ertesi günü olan Cuma’yı oruç tutabiliriz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.