Müslüman bir şeyh, Kenya mahkemesi tarafından kendisi hakkındaki terörle suçlamalarından beraat kararı çıkması sonrasında, mahkemenin kendisini serbest bırakmamasını istedi.
Gayo Gorsa Buru, mahkeme tarafından beraat ettikten sonra geçmişte aynı suçlarla suçlanan birkaç sanıkta olduğu gibi, serbest bırakıldıktan sonra hükümet görevlileri tarafından kaçırılıp öldürüleceğinden korktuğunu söyledi.
Kenyalı yetkililer 2018’de Boro’yu tutukladı ve onu terörist bir grubu teşvik eden materyalleri elinde bulundurmakla ve Somalili grup Al-Shabab ile birlikte komplo kurmakla suçladı.
Başkent Nairobi’deki mahkeme, Borough’un 30 gün hapiste kalmasına izin verdi.
Nairobi’deki Milimani Mahkemesi’nde kıdemli bir yargıç, mahkemenin Şeyh Buro’ya karşı herhangi bir suçlamada bulunamadığını söyledi.
Avukatı, şeyh cezaevinden serbest bırakıldığında devletin kendisine koruma sağlayacağına dair Yüksek Mahkeme’den garanti vermesini talep etti.
Yargıç Wendy Micheny, Borough’un davasını dinlerken, maksimum güvenlikli Kamiti Hapishanesi’nde kalmaya devam etmesi için ödeme yapması gerektiğini söyledi.
Kötü şöhretli hapishanede kalma isteği, Burrow’un hayatı için hissettiği tehlikeyi açıklayabilir.
Kenya, geçtiğimiz yıllarda El-Şebab hareketiyle bağlantılı olmakla suçlandıktan sonra mahkeme tarafından beraat ettirilen çok sayıda Müslüman şeyh’in öldürülmesine tanık oldu. Ancak buna rağmen hükümet bununla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddediyor.
2014 yılında Makaburi olarak bilinen Şeyh Ebu Bekir Şerif Ahmed, sahil kenti Mombasa’da serbest bırakılır bırakmaz adliye binasına sadece birkaç adım uzaklıkta vurularak öldürüldü. Macaburi destekçileri ise suikast konusunda güvenlik güçlerini suçladı.
Bu olaydan önce aynı şehirde iki şeyh daha öldürülmüştü.
Makaburi’nin öldürülmesinden dört ay önce, Kenyalı bir terörle mücadele polis memuru BBC’ye, Eş-Şebab şüphelileriyle nasıl başa çıktıklarını açıkladı.
Açıklamada bulunan polis aynı zamanda; “Kenya’daki dava sistemi polisin lehine çalışmıyor, bu yüzden onları ortadan kaldırmayı seçtik” dedi.
Uluslararası Af Örgütü ve diğer insan hakları örgütleri Kenya polisini yargısız infazlar ve adam kaçırmalar da dahil olmak üzere acımasız yöntemler uygulamakla suçluyor.
Uluslararası Af Örgütü, geçen yıl 33 kişinin polis memurları tarafından zorla kaybedildiğini, ancak Kenya polisi tarafından bu suçlamaların reddedildiğini söyledi.