Mirat Haber Ajansı
Korona durum tesbiti için yapılan testler farklı ülkelerde farklı şekillerde gerçekleşmekte. Bazı yerlerde, testler ve kitler geliştirme ve yeterli sayıda stok bulundurma ihtiyacının çok daha erken önceliklendirilmesi söz konusuydu. Gelişkin ülkelerdeki test oranlarıyla Müslüman ülkelerdeki ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki test oranları arasında ciddi farklar var.
Türkiye’de test oranı, yapılan test sayısının nüfusa oranı hızla %1’e yaklaşmakta. Tabii bu tam %1 değil çünkü bazen testler aynı kişi üzerinde iki kez üç kez yapılmakta. Bu oran Pakistan, Bangladeş, Hindistan ve Endonezya gibi 150 milyonun üzerinde Müslüman nüfus barındıran ülkelerde binde 1 ile binde 3 arasında. Bu test oranlarının bir anlam içermediği ve hastalığın ne denli yayıldığı konusunda gerçek verileri sağlayamayacağı açık. Karşılaştırmak amacıyla İzlanda’daki test oranları bugün itibariyle % 13, Almanya’nın %2.5.
Bununla birlikte petrol ve doğal gaz zengini küçük Basra Körfezi Müslüman ülkelerinde bu oranlar memnuniyet verici seviyelerde yüksek. Örneğin bugün itibariyle Birleşik Arap Emirlikleri’nde %8, Bahreyn’de %6.
SARS tecrübesi ve Covid-19’un kaynağı olması nedeniyle Çin’in test konusunda diğerlerinden önde olması şaşırtıcı değildir. Mart ayı sonuna kadar 320.000’den fazla test gerçekleştirdi. En eski testlerden biri, Çin anakarasında Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından geliştirildi ve detayları Wuhan kilitlemesinin ilan edilmesinden hemen sonra 24 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü web sitesinde yayınlandı. Dünyanın en büyük kimyasal üreticilerinden biri olan Çin, kit üretimini hızlı bir şekilde hızlandırabildi. Bununla birlikte Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti ülkede kaç test yapıldığının resmi rakamlarını paylaşmamakta.
Şu anda büyük nüfuslu ülkeler arasında test sayısında Almanya, testlerin nüfusa oranı olarak yaklaşık yüzde 2.5 ile lider. Almanya’nın hazırlığını kısmen, koronavirüsün küresel bir sorun haline gelebileceğinin erken kabulü sağladı. Çoğu ülke pandemi hazırlık planlarını tozlamakta yavaşlarken, Ocak ayı başında Berlin’de bir bilim adamı olan Olfert Landt, Sars ile benzerliği fark etti ve bir test kitine ihtiyaç duyulacağını fark etti. Yeni koronavirüs için bir gen dizisi bulunmayan Landt’ın firması, Sars ve diğer bilinen koronavirüslere dayanan ilk test kitlerini tasarladı. Protokol DSÖ tarafından Çin testinden bile önce 17 Ocak’ta yayınlandı. Şubat ayı sonunda Landt 4m kitleri üretti ve haftada 1.5m daha üretiyordu.
Almanya’dan sonra İtalya en fazla testi gerçekleştirdi. Bunlar, tüm topluluk testlerinin hastalığın yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olup olamayacağını görmek için tasarlanmış bir pilot projeyi, Venedik yakınlarındaki Vò kasabasının 3.000 sakininin tümüne test yapılmasını da içeriyordu.
Test konusunda Güney Kore en agresif ülkeler arasında yer aldı. Ülke, hastalık için pozitif test eden insanları belirlemeye ve izole etmeye öncelik verdi ve günde yaklaşık 15.000 teşhis testi yapma kapasitesi geliştirdi. Bugüne kadar, başka yerlerde çoğaltıldığından bu yana geçen test kabinleri de dahil olmak üzere ücretsiz olarak yüzbinlerce test gerçekleştirdi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…