Mirat Haber Ajansı
Önce İngiltere’de görülüp hızla adada yayılan yeni mutasyonlu ve bulaşıcılığı daha yüksek olan Koronavirüs varyantının ve bunun gibi yine daha tehlikeli olduğu saptanan Güney Afrika veryantının Türkiye’de çok sayıda ilde görülmeye başlandığı yönünde haberler sonucunda ülkede gerek halkta gerekse sağlık sisteminde gerilimli bir bekleyiş başladı.
Trabzon da mutasyonun görüldüğü illere eklendi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın ve Farabi Hastanesi Test Merkezi’nin başında bulunan Prof. Dr. Faruk Aydın, mutasyonlu virüsün Koronavirüse kıyasla daha hızlı yayıldığının artık bilindiğini, mutant virüs takibinin de Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda yapıldığını belirterek Trabzon’da da mutasyonlu virüs görüldüğünü açıkladı. Mutant virüsün koronavirüsten 1,5 kat daha hızlı bulaştığının artık bilindiğini belirten Prof. Aydın, ortamlarda bir arada bulunma süresinin kısaltılması ve çift maske takılması uyarılarında bulundu.
Prof. Aydın, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda mutant varyantların takip edildiğini, sonuçların Bakanlığa bildirildiğini bakanlığın da her akşam sonuçları duyurduğunu, artık KTÜ’nün bulunduğu Trabzon’un da mutasyonun görüldüğü illere eklendiğini bildirdi.
Bilinen sayı düşük ama artacak
Rakamlar güncel değişiyor. Henüz 10’un altında bir sayıda var. Sağlık Bakanlığı bunları eş zamanlı olarak bütün illere gönderdi ve eş zamanlı olarak çalıştık. Yaklaşık 1 haftalık bir dönemin içinde bir süredir çalışıyoruz” diye konuştu.
Filyasyon rehberine mutasyon güncellemesi
Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi güncellenerek mutasyon görülen kişilerin tedavi süreci ile ilgili iki madde eklendi. Birinci değişiklik, mutasyonlu virüsle enfekte olan kişilerin aynı odada bir arada kalmalarının yepyeni bir mutasyonlu virüse neden olabileceği ihtimali üzerine, mutasyonlu virüsle enfekte olan hastaların mümkün olabildiğince tek odalarda yatırılması. İkinci değişiklik de mutant virüsle enfekte olan kişinin izolasyonunun da asgari10 gün sürmesi gerektiği, 10 günün sonunda izolasyonun bitmesi için PCR testinde negatiflik istenmekte.
10 bulaşma döngüsü sonrasında 50 kat daha fazla yayılma
Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutant virüslerin sayısının yüzlü sayılardan binli sayılara çıktığı olarak anlaşılan bir yorum yapmış, ülkede bunun ciddi bir tehlike olarak algılanması gerektiğine dikkat çekmişti. Sadece %50 daha fazla bulaşma etkisi mütevazi bir fark gibi görünmesine rağmen, bir süre sonra çok yükselebiliyor. Örneğin on kez bulaşmanın ardından eski virüsün 50 katından fazla etki yapabililyor.