islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

MÜZİĞİ GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE DÖNÜŞTÜRMEK ÇEVREYE ZULÜMDÜR

MÜZİĞİ GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE DÖNÜŞTÜRMEK ÇEVREYE ZULÜMDÜR
3 Haziran 2024 10:40
A+
A-

MÜZİĞİ GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE DÖNÜŞTÜRMEK ÇEVREYE ZULÜMDÜR

Önce yazımıza hareket noktası olacak haberi sunalım:

Sanatçı Kenan Doğulu  50. Yaş gününü kutladı. Ancak icra edilen müzik gürültü kirliliğine dönüştü. Gece yarısı yüksek sesle devam eden müzikten site sakinleri rahatsız olup  ve polis çağırdı. Uyarılara rağmen sonlanmayan gürültülü partiye polis müdahale etti.”

Bizim amacımız toplumumuzda vaki olan ve haber oluşturan olaylara İslam penceresinden bakıp yorumlamaya çalışarak hayata Müslümanca bakılmasına katkı vermektir.

YAZ GELDİ YA MÜZİK GÜRÜLTÜSÜ BAŞLAR

Yaz geldi ya…eğlence yerlerinden, düğünlerden, yaş günü kutlamalarından ve trafikte seyreden araçlardan müziği  gürültü kirliliğine dönüştüren bağırtılı sesler daha bir yükselmeye başlar. Şüphesiz bu çevreye saygısızlık olan ve kul hakkına giren bir ilkelliktir/günahtır.

Bu vesileyle bazı bilgiler verelim:

Müslüman olmak, hayata Müslümanca bakmayı gerektirir. Bunun için de Kur’ân ve Sünnet kaynaklı sağlam ve doğru İslâmî bilgilere ihtiyacımız vardır. İlahiyatçılarımız ve siyasilerimiz dâhil çok büyük çoğunluğumuz İslâmî bilgi yoksunuyuz.  Bu sebeple toplumun gündemine düşen örneğin ekonomi, cinsellik, spor ve müzik türü konularda aklımızı kiraya veriyor, gerçekçi değerlendirmeler yapamıyor, İslâmî hakikatini bilmediğimiz konularda ancak tarafgirlik yapıyoruz. Bu da bizi yanıltıyor, batıllara taraf olmamıza da sebep olabiliyor.

Varlığı bir vakıa olan karşı mahallenin durumu da bizde farksız. Onlar da cahilce tarafgirlik yapıyor, üstelik istimara da kalkışarak tam bir düzeysizlik sergiliyorlar.

Müziği Müzik Olarak Değerlendirmek

Hangi türden olursa olsun müziği müzik olarak yapan ve dinleyen insanımız pek azdır.

Ünlü bir kadın sanatçının diliyle ifade edersek çoğunluk cinselliği yani teşhircilik ve dansı  müziğin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve müziği alkollü içkilerle çağrıştırıyor.

İSLAM VE MÜZİK

Bütün insanlar müziğe eğilimli olarak yaratıldığı için İslâm’da müziği müzik olduğu için yasaklayan hiçbir Kur’ân ve Sünnet ölçüsü yoktur.

( İlgili makalemiz ve konuşmalarımız için bakınız:

https://m.facebook.com/MiratHaber/posts/1690308134482773

http://www.ardev.tv/islam-acisindan-musiki-5-507h.html

https://www.youtube.com/watch?v=N7rIU-ptOE4 )

Temelde helâl olan müziği dolaylı olarak haram kılan, güftesinde yer alan İslâm’ın inanç ve ahlâk esaslarına aykırı ifadelerdir. Bir de müziğin, yarı üryan kadın sanatçıların dansları  eşliğinde sunulması ve alkollü içkiler eşliğinde dinlenmesidir.

Müzik ve Gürültü Kirliliği

Bu bilgileri verdikten sonra değinmemiz gereken bir konu da müzikle gürültü kirliği oluşturulması meselesidir.

Muhterem Cumhurbaşkanımızın üç yıl adar önce müzik yayınlarını saat 24 ile sınırlandırıcı açıklaması toplumun bazı kesimlerinin gürültü koparmasına sebep olmuştu. Konu yargıya taşındı. Aslında Cumhurbaşkanımızın açıklaması müzik karşıtlığı değildi. Yasaklanan, insanları rahatsız eden ve edebilecek olan gürültü kirliliğiydi.

Aslında gürültü kirliliği aşağıda açıklayacağımız üzere bazı şartlarda ezanla ve İslâm’ı tebliğ çalışmalarıyla da örneklendirilebilir.

Çağrıştırdıklarım

Gidenler bilirler, Hac’da Arefe günü Arafat’ta Türklerin çadırları bir aradadır. Yani Türkiye’nin her bölgesinden gelen on binlerce hacı bitişik çadırlardadır. Diyanet işleri Başkanlığı’nın bütün hacılarımıza yönelik Arafat programı öğle ezanından yaklaşık bir saat sonra bitince özel sektör turizm acentelerinin programları başlar. İç içe olan çadırların her birinden yükselen Kur’ân ve vaaz sesleri öyle bir gürültü kirliliği oluşturur ki işkenceye dönüşen bu gürültü çekilir gibi değildir. Hacılarda huzur kalmaz. Maksat genelde hacıya hizmet de değildir. Yapılan, acentelerin kendi propagandalarını yapma girişimidir.

Konferanslar için gittiğim Anadolu’muzda tanık olmuşumdur. Mesela bir kilometre içindeki birçok camide birden başlayan ezan sesleri de -gerçeği dile getirmek gerekirse- gürültü kirliliği oluşturuyordu.

Hulasa Müzik, Ezan ve İslami tebliğ çalışması özel şartları içinde saygın ve dokunulmazdır ama bunlar gürültü kirliğine de aracı olabilir.

Müzik başta olmak üzere hiçbir şekilde gürültü kirliğinde sebebiyet verilmemelidir. Başkalarına rahatsızlık veren eğlence, eğlence değil kul haklarını içeren zulümdür.

ARD

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.