islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4852
EURO
36,4080
ALTIN
2.960,47
BIST
9.359,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Myanmar: Müslümanlar Meclise Girmeye Çalışıyor

Myanmar: Müslümanlar Meclise Girmeye Çalışıyor

Mirat Haber Ajansı

Myanmar’daki siyasi partiler yaklaşmakta olan genel seçimlere odalandı. 8 Kasım seçimleri, ilk olarak bir sivil yönetim altında altı yıldan fazla bir süre içinde yapılacak genel seçimlerin tarihi olarak belirlendi. Ulusal Seçim Komisyonu, 1 Temmuz’da seçim tarihini açıklamış ve 20 Temmuz’dan Ağustos’a kadar 96 kayıtlı siyasi partiden aday kaydı davet etmişti. Müslümanların da seçim sürecine katılmasını sağlamak üzere bir uzman takım belirlendi. Bu takımda ağırlıklı olarak Müslüman hukuk uzmanları var. Takımın sözcüsü Maung Muang Myint, oluşan grubun Müslüman adaylara finansal, yasal teknik yardımda bulunacağını ve Rohingyalar başta olmak üzere Müslümanların Myanmar nüfusunun %5’inden fazlasını oluşturmasına rağmen, parlamentoda tek bir Müslüman milletvekiline bile sahip olmamasının utanç verici olduğunu ifade etti. 2015 seçimlerinde seçim komisyonu, vatandaşlık gerekçesiyle yüzden fazla Müslüman adayı reddetmişti. Seçim yasası, adayların ebeveynlerinin, adayların doğumu sırasında zaten vatandaş olarak tanınmaları gerektiğini belirtiyor.

Beklendiği gibi, ülkedeki en büyük iki siyasi parti olan Aung San Suu Kyi’nin Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) partisi ve askeri destekli Birlik Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP), son genel seçimler için herhangi bir Müslüman aday göstermedi. Taraflar henüz aday listelerini bu yıl kayıt için seçim komisyonuna sunmadılar. Ancak Myint, Müslümanların Budist çoğunluktaki ülkede siyasi partilerin adayı olarak seçilme şansının az olduğunu söyledi. NLD partisinin sözcüsü Aung Shin, dini gerilimler 2015 seçimleri öncesindeki gibi çok arttığı için partisinin Budist milliyetçi gruplardan gelen eleştirilerden kaçınmak için Müslümanları hariç tuttuğunu kabul etti.

ETİKETLER: Myanmar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.