Myanmar hükümeti geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkenin İngilizlere yakın olan lideri Aung San Suu Kyi’nin, Gambiya’nın İslam İşbirliği Teşkilatı adına açtığı Rohingya Müslümanlarına soykırım davasına itiraz etmek için Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı’na gidecek Myanmar hukuk ekibine başkanlık edeceğini açıkladı. Duyuru, Suu Kyi’nin dışişleri bakanı görevine ilaveten bulunduğu devlet bakanlığı tarafından resmi Facebook sayfasında yapıldı. Myanmar nüfusu ezici ağırlıkla Budist.
Myanmar ordusu Ağustos 2017’de isyancı saldırılarının ardından Myanmar’ın batısındaki taaaruz sırasında toplu tecavüz, cinayet ve seks köleliği yaptırmakla suçlandı. Şiddet sonucunda komşu Bangladeş’e 700.000’den fazla Müslüman Rohingya azınlık üyesinin kaçmasına yol açtı.
Gambiya adalet bakanı Abubacarr Marie Tambadou dava başvurusunda Myanmar’a ve dünyanın geri kalanına açık bir mesaj göndermek istediğini söyledi. “Çevremizde meydana gelen korkunç acımasızlıklarla karşı karşıyayız. Soykırım kendi gözlerimizin önünde gerçekleşirken hiçbir şey yapmamak bizim kuşağımız için utanç vericidir” dedi.
Birleşmiş Milletler Myanmar olayları tahkikat komisyonu başkanı geçen ay “ciddi bir soykırım tekrarı riski olduğu” konusunda uyarmış, ayrıca Eylül ayında yaptığı son raporda Myanmar’ın Rohingya soykırımı iddiasıyla ilgili uluslararası hukuk forumlarında sorumlu tutulması gerektiğini açıklamıştı.
Myanmar organize insan hakları ihlalleri gerçekleştirmeyi kesinlikle reddetti. Geçtiğimiz hafta Myanmar’ın “ulusal çıkarlarını savunmak için çaba” açıklaması, Gambiya’nın başvurusunun soykırım içermediğini, Rohingya Müslümanlarının bulunduğu “Rakhine eyaletinden yerinden olmuş kişiler ile ilgili” olduğunu belirtti. Myanmar’ın, davayı reddetmek için önde gelen uluslararası avukatlar tuttuğu ve Suu Kyi’nin dışişleri bakanı olarak ekibine liderlik edeceğini belirtildi.
Duyuru, mahkemeye yapılacak itiraz için bir tarih belirtmedi, ancak mahkeme Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 10-12 Aralık’ta kamuya açık oturumlar düzenleyeceğini söyledi. Cuma günü, Myanmar hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin savcıların Rohingya’daki Müslüman azınlığa karşı işlenen suçlarla ilgili soruşturma açmasına izin verme kararını reddetti.
Myanmar hükümet sözcüsü Zaw Htay, Hollanda merkezli mahkemenin hiçbir yetkisi bulunmadığını çünkü Myanmar’ın mahkemeyi kuran uluslararası anlaşmaya taraf olmadığını belirtti. Mahkemenin pozisyonuysa, Myanmar’ın iddia edilen vahşetin, 700.000’den fazla Rohingyanın Bangladeş’e kaçması, Bangladeş’in de bu mahkemeye taraf olmasından dolayı yetkisi olduğu.
Uluslararası Adalet Divanı, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları çözerken, Uluslararası Ceza Mahkemesi, suçlardan sorumlu kişileri yargılıyor. Birleşmiş Milletler üye devletleri otomatik olarak mahkemeye taraf. Her iki mahkeme de Lahey’de.
Mirat Haber Ajansı
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi