AK Parti hükümeti bize laik bir düzende İslamî duyarlılıklar beklenemeyeceğini öğretti! ise de süresiz nafaka konusu laikleri de içine alan toplumsal zulme dönüştü. Aile hayatını da tehdid ediyor. Kendisini seçen kitleden çok Kamâlistlere bakan hükümetin Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş yarım ağızla:
“SÜRESİZ NAFAKA ADİL BİR DURUM DEĞİL,” dedi.
Biz bu konuda görevimizi yapmaya çalıştık. Konuşmalar yaptık:: https://www.mirathaber.com/suresiz-nafaka-kanunu-aile-hayatina-tecavuzdur/
Yazılar da yazdık. Yazdıklarımızı özetliyoruz:
HÜKÜMETE NAFAKA ZULMÜNÜ BİTİRECEK TEKLİFİMİZ VE İSLAMİ GEREKÇELERİ
Tercüme yoluyla ithal edilmiş ve yer yer aynı doğrultuda düzenlemeler yapılmış yasal Aile düzenimiz yani evlilik, boşanma ve nafaka düzenimizin insan doğasıyla çatışması ve problemler yumağı olması kaçınılmazdı. Öyle de oldu.
Bilgi ve bilinçle İslam’ı bir hayat düzeni olarak algılayamayan kafaların adil alternatif bir çözüm üretebilmeleri mümkün değildir. Nitekim kanayan bir yara olan boşanma öncesi ve sonrası nafaka konusunda bir çözüm üretilemedi.
EVLİLİK HAYATINDA ÖNCE MEHİR SONRA NAFAKA
İslam Aile düzeninde kadın, evlilik sözleşmesiyle birlikte ön tazminat niteliğinde ve razı olacağı şekilde Mehir alır. Mehir altın, gümüş, taşınmaz, herhangi bir mal, bilgi-sanat ve dil öğretimi de olabilir. Kurulan ailenin nafakasını sağlamak da Kur’ân’ın Nisa sûresinin 34. ayetiyle erkeğe yani kocaya yüklenmiştir….
KADININ NAFAKASI KOCASINA AİTTİR
Kadına boşanma sonrası Nafaka konusunu anlayabilmek için Kur’ân ve Sünnet’e göre boşama işleminin nasıl yapılacağını bilmek gerekir.
İslam’ın insan doğasıyla uyumlu boşama sistemi gerçekten muhteşemdir. Koca karısını tek taraflı bir kararla doğrudan boşayabileceği gibi, kadın da istediği zaman mahkeme yani yargı yoluyla boşanabilir… (Bakara 229)
Boşanan Kadın Bir Defaya Mahsus Geçimlik/Nafaka Alması Rabbimizin Kur’ânî buyruğudur
Gerekli Açıklama
Geleneksel İslam Fıkhı/hukukunda müctehidlerin bir kısmına göre boşanan kadının alacağı her hangi bir nafaka/geçimlik yoktur. Oysaki bazı müfessirlerce de işaret edildiği üzere Kur’ân hukukunda Bakara sûresinin 241. âyetine göre kadın bir defa olmak üzere Marûf ölçüde ve gereğinde yargı kararıyla nafaka da diyebileceğimiz geçimlik maddi bir yardım alır. İslami iman ve yaşam ölçülerine bağlı müminlere/yöneticilere emredilen bu görevle ilgili olarak Bakara 241’de şöyle buyrulmaktadır:
“ Boşanmış kadınlara da Marûf ölçüler içinde hakları olarak bir geçimlik (META’) verilmelidir. Bu geçimlik verme, İslamî iman ve yaşam ölçülerine bağlı Müttekî kocalar/yöneticiler için kesin bir görevdir. “
Marûf, adaleti ve erdemleri içeren evrensel nitelikli ölçüdür. Geçimlik olarak bu yardım ortak akla, toplumun ve kocanın ekonomik düzeyine göre boşanan eşler tarafından, onların ihtilafı halinde ise hakim kararıyla belirlenir.
Peygamberimizin Uygulaması
Sahabi Cabir b. Abdullah’ın aktarımına göre Hafs b. Müğîre eşi Fatıma’yı boşayınca, Fatıma Peygamberimize gelir. Allah şanını artırsın Peygamberimiz de kocası Hafs’a ‘boşadığın eşine bir geçimlik ver’, buyurur. Hafs, verecek bir şeyim yok deyince, Peygamberimiz emrini şöylece yineler:
TEKLİFİMİZ
Boşanmalarını gerektirecek yüz kızartıcı suçları olmadığı halde kocaları tarafından açılacak davalar sonucu boşanacak kadınlara (yalnızca onlara) bir defaya mahsus olmak üzere nafaka olarak bir geçimlik verilir.
Bu nafakanın miktarı boşanan eşler tarafından birlikte belirlenerek mahkemeye bildirilir. Eşlerin ihtilafları halinde geçimlik mahkemece yargı kararıyla belirlenir. Mahkeme kararında eşlerin yaş durumlarını, evlilik sürelerini, ekonomik yaşam şartlarını, kocanın maddî durumunu ve boşanan kadınının yeni bir evlilik yapıp yamayacağını dikkate alır. Belirlenecek meblağın, koca tarafından ödenemeyecek oluşu mahkemece tespit edilmesi durumunda, meblağın bütünü veya bir kısmı devlet tarafından karşılanır.
ALİ RIZA DEMİRCAN
NAFAKA ZULMÜ HÜKÜMETE ÇÖZÜM TEKLİFİ