Nepal, Başbakan KP Sharma Oli’nin iktidar partisi içindeki anlaşmazlıkları gidermek amacıyla parlamentoyu feshetmesinin ardından anayasal krize doğru gidiyor.
Himalayaların güneyinde yer alan ve Müslüman azınlık toplumunun Hindu Nepallilerle birlikte yaşadığı Nepal cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı Bidhya Devi Bhandari’nin Başbakan KP Sharma Oli’nin talebi üzerine parlamentoyu feshetmesi ve genel seçimlerin normalden bir yıl önce 2021 Nisan ya da Mayıs ayında yapılacağını duyurmasının ardından siyasi bir krize ve istikrarsızlığa sürüklenmekte.
Gözlemciler, Oli’nin hareketinin anayasal bir krizi tetiklediğini, zira başbakanın alternatif bir hükümet kurma şansı olana kadar parlamentonun feshini tavsiye edemeyeceğini söylüyorlar. Son gelişmelerin Himalaya ulusunda yenilenen bir siyasi istikrarsızlık aşamasına yol açabileceğinden korkuyorlar. Bunun Anayasa Mahkemesi’nde bir çözümsüzlüğe gitmesi, gerek mevcut sol iktidarı gerekse de ülkeyi bütünüyle sorunlu duruma itebilir.
Nepal son dönemde Güneydeki dev ülke Hindistan’la ilişkilerinin gerilmeye başladığı sınır ve siyasi sorunlar yaşamaktaydı. Ülkede iktidarda olan aşırı sol ve Hindistan’da iktidarda olan aşırı sağ olarak görülen hükümetler birbirlerini tehlike olarak görmekte, buna ek olarak bölgede ağırlığını artırmak isteyen bir Çin de denklemin içinde bulunmaktaydı. Bunun yanısıra Yeni Delhi, Müslüman azınlığa baskı yapılarak bir Hindu kardeşliği gösterilmesi konusunda ısrarcı. Erken seçim kararı bir yönden hükümetin elini güçlendirmek istemesinin de bir göstergesi olarak anlaşılmakta.