islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5422
EURO
35,2084
ALTIN
2.471,27
BIST
10.682,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
31°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C

Nükleer Silahlanma Korkutucu Boyutlara Ulaştı

Nükleer Silahlanma Korkutucu Boyutlara Ulaştı
1 Temmuz 2024 10:41
A+
A-

Nükleer Silahlanma Korkutucu Boyutlara Ulaştı: 2023’te 91,4 Milyar Dolar Harcandı

Küresel Nükleer Harcamalarda Artış

Uluslararası anlaşmalara rağmen devletler, nükleer silahlanmaya her geçen gün daha fazla yatırım yapıyor. 2023 yılı raporlarına göre nükleer silahlara harcanan miktar 93,4 milyar doları buldu. Son beş yılda bu rakam 387 milyar dolara ulaştı. Bu artış, küresel güvenliği tehdit eden ciddi bir durum oluşturuyor.

Nükleer Silah Şirketlerinin Kazancı

Nükleer silah geliştirme ve üretiminde faaliyet gösteren şirketler, 2023’te hükümetlerle yaklaşık 7,9 milyar dolarlık sözleşmeler imzaladı. Boeing, Lockheed Martin ve General Dynamics gibi firmalar, düşünce kuruluşlarına milyonlarca dolar fon sağladı. Bu şirketler, 2023 yılında nükleer silahlar için hükümetlere sağladıkları hizmetlerden 31 milyar dolar gelir elde etti.

ABD’nin Liderliği ve Diğer Ülkeler

Nükleer silahlara yapılan harcamalarda ABD, 51,5 milyar dolar ile lider konumda. ABD’yi, 11,8 milyar dolar ile Çin ve 8,3 milyar dolar ile Rusya takip ediyor. İngiltere ise 8,1 milyar dolar ile dördüncü sırada yer alıyor. Bu harcamalar, küresel güvenliği ciddi şekilde tehdit ediyor.

Nükleer Silahların Kullanıma Hazır Olması

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) raporuna göre, dünyada 12 bin 121 nükleer savaş başlığı bulunuyor. Bunlardan 9 bin 585’i potansiyel kullanım için askeri stoklarda tutuluyor. Kullanıma hazır savaş başlıklarından 2 bin 100’ü yüksek operasyonel alarm durumunda. Bu başlıkların çoğu ABD ve Rusya’ya ait.

Küresel Güvenlik İçin Tehdit

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın (NPT) imzalanmasının 56. yıl dönümünde, nükleer silahlanmadaki bu artış, olası bir nükleer savaş ihtimalini göz ardı edilemez kılıyor. ICAN’ın raporuna göre, bu durum küresel güvenliği iyileştirmiyor, aksine daha büyük bir tehdit oluşturuyor.

Nükleer silahlanmadaki bu artış, küresel barış ve güvenlik için büyük bir tehlike oluşturuyor. Uluslararası toplumun, nükleer silahların yayılmasını önlemek için daha etkili adımlar atması gerekiyor. Devletler, nükleer silahlara yapılan harcamaları azaltmalı ve barışçıl çözümler aramalıdır. Bu doğrultuda, sivil toplum kuruluşları ve düşünce kuruluşlarının çabaları desteklenmelidir.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.