Okul dönemi başlıyor. Uzun tatil sürecinden sonra çocuklar içinde ebeveynler içinde okul hazırlıkları başladı. Tüm çocuklarda yeni dönem heyecanı varken okul hayatına yeni başlayacak çocuklarda bu heyecan daha fazla. Hatta çocuğu okula yeni başlayacak olan bazı ebeveynlerin heyecanın ve kaygısının çocuklarından da fazla olduğunu görebiliyoruz. Çünkü ebeveyn olmak kolay değildir. Onlar için doğru okulu seçebilmek, evlatlarını ellerinden gelen en iyi şekilde yetiştirebilmek hep ebeveynlerin sorumluluğundadır. Bu yüzdendir ki Kuran-ı’ Kerimin birçok ayeti ana baba hakkından bahseder.
Ancak okula alışma döneminde ebeveynlerin kaygılarının çocukta zaten var olan kaygıları daha da arttırdığına ve bu dönemi zorlaştırdığına şahit oluyoruz. Bu yüzden Okulların açılmasına sayılı günler kala okula alışma sürecinden bahsetmek güzel olacak.
Ebeveyn kaygıları
Çocuğun okula alışma dönemi, öncelikle ebeveynlerin bu yeni duruma hazır olmaları ile başlayacak bir dönemdir. Anaokuluna kadar çocuğundan hiç ayrılmamış ebeveynlerin ve özellikle annelerin ayrılık ile beraber birçok kaygı yaşadığına şahit oluyoruz.
“çocuğuma iyi bakılacak mı? Çekinir de su isteyemezse, karnı doyar mı, canı sıkılır mı, arkamdan ağlar mı? Ben Onsuz ne yapacağım? O bensiz ne yapar?.. vs gibi sorular kayıt döneminde annelerden en çok duyduğumuz sorular oluyor. Bizim bu konuda ebeveynlere en büyük tavsiyemiz kaygılarından kurtulmadan çocuklarını okula başlatmamalarıdır. Çünkü ebeveynler kaygılı olduğu zaman çocuklar bu kaygıları hissediyorlar. Bulunduğu yeni ortama da, kendilerine de güvenemiyorlar ve okul fobisi geliştirebiliyorlar. Ebeveynlerin bu kaygılardan kurtulmaları için ise güvenecekleri anaokulunu bulmaları ve çocuklarının Onlarsız yapabileceğine inanmaları oldukça önemli.
Çocuk kaygıları
Okula başlama, birçok yenilik getiren bir süreçtir. Çocuk ilk kez ebeveynlerinden ayrılır, yeni yetişkinler ve birçok çocuk ile tanışır. Bu yeni ortam çok keyifli olsa da alışık düzenden farklıdır. O yüzden çocuğun okula birkaç gün içerisinde alışmasını beklemek doğru değildir. Alışamamış olması ise okulu sevmediği anlamına gelmez. Sadece henüz endişelerinden kurtulamamıştır ve bulunduğu ortama tam olarak güvenememiştir. Bu dönemde çocuğun en çok ihtiyaç duyduğu şey Onu kaygılanmamasına ikna edecek ebeveyn ve güveneceği öğretmendir.
Okula alışma süreci, kaygılardan kurtulma, güven duyma ve yenilikleri kabul etmeyle birlikte tamamlanacaktır. Ancak bu süre her çocuk için farklıdır. Bizim bu dönemde ebeveynlerden isteğimiz çocuk okula güvenene kadar Onlara eşlik etmeleridir.
Birkaç tavsiye
• Okula alışma sürecinde ebeveynlerin kaygısız ve kararlı olması çok önemlidir.
• Okula alışma sürecinde saatler çok önemlidir. Okulda geçirilen süreye birkaç saat ile başlanıp yavaş yavaş uzatılmalıdır.
• Çocukla okulda yaptıkları hakkında sohbet etmek faydalı olacaktır.
• Okula başlamadan önce çocuğa “sen yapabilirsin” öz güveninin verilmiş olması çocuğun daha az kaygı duymasını sağlar.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…