islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

OLİMPİYAT KUTLAMALARININ ANA TEMASI

OLİMPİYAT KUTLAMALARININ ANA TEMASI
31 Temmuz 2024 09:32
A+
A-

OLİMPİYAT KUTLAMALARININ ANA TEMASI

H.Z Ali Efendimiz’in buyurduğu “Çocuklarımızı bulunduğumuz zamana göre değil, onların yaşayacağı çağa göre yetiştirelim.” sözü sanki şu son zamanlarda yaşadıklarımızı özetler ve uyarır gibi. Büyüklerimizin anlattığı “ben böyle mi yetiştirdim çocuğumu, bir bakışımla hizaya gelirdiler” dönemleri bitti. Ya da uzmanların uyardığı gibi “şunu şöyle yapınca çocuğunuz böyle olur” öğretileri bile yeterli olmamaya başladı. Çünkü çocuk yetiştirmede çocuğun karakterinn kişiliğinin hatta tercihlerinin oluşmasında üç etken var. Genetik yatkınlık, aile ve çevre. Çevre etkeni hep vardı ama şimdikiye oranla çok zayıftı. Eskilerin kötü  çevresi sokaktaki yaramaz arkadaş, dedikoducu akraba ya da huysuz komşularla sınırlı kalırken artık çocuklarımıza etki eden çevre kocaman bir dünya.

LGBT Yine sahnede!!

Bu sahne Fransa’ da değil, çocuklarımızın elindeki tabletlerle odalarına girip evlerimizde kuruluyor. Artık kaçamıyoruz, saklayamıyoruz bu görüntüleri çocuklarımızdan. Tv açmayayım, tableti saklayayım yeterli değil. Çocuklarımız böyle bir dünyanın içindeler. Yaşadığımız çağda gördüklerimizi görmezden gelmek çözüm olmayacağı gibi bunu çağın normali olarak kabul etmekte doğru değil. Normalleştirmemeliyiz. Gözümüzün her gördüğüne saygı duymamalı saygı duyulmasına da izin vermemeliyiz. Çevre çok baskıcı olsada aile yine  çocuğa olan etkide birinci sırada.

Elimizden ne gelir?

Çocukları takdir etmek, başarılarını alkışlamak, onları dinlemek ve özel olduklarını hissettirmek, özgüvenlerinin gelişmesi için çok önemlidir. Ailesi tarafından değer görmeyen, fark edilmeyen, ihmal edilen çocuklar sosyal medyada daha fazla vakit geçirme ve dayatmalardan daha fazla etkilenme eğilimindedirler. Medyanın sunduğu “Sen farklısın, sen özelsin, kendini göster” mesajları onları olmadıkları kişi haline getirebilir. İlgiyi dışarıda aramalarına neden olabilir. Anlaşılmadığını değer görmediğini düşünen bir çocuk ailesinden, eğer ailesi de “Dindar” ise dinden soğur. Ailesine duyduğu öfke nedeniyle dış çevrede kendini sahiplenen bir aile arar. Çocukları sahiplenecek şaşalı parıltılı bir altarnatif ise kollarını açmış onları bekliyor. Bu yüzden çocuklarımızla daha fazla zaman geçirmeliyiz. İlgi alanlarını kabiliyetlerini bilmeli desteklemeliyiz. Sıkmadan, baskıcı olmadan izlerini sürmeliyiz. ingilizcesini nasıl güçlendirelim diye dert ettiğimiz kadar namazı sevdirmek için neler yapmalıyımı dert etmeliyiz. Falanca okulun akademik başarısı yüksek diye öveceğimize şu okulun manevi eğitimi güzel mi diye düşünmeliyiz. Girdiğimiz çevreye, izlediklerimize çocuğuma faydalı mı diye bakmalıyız. Arkadaşlarını, arkadaşlarının ailelerini tanımalıyız. Çocuğumuzu nelere özendirdiğimizin farkında olmalıyız.

Kütüphanede

Yaklaşık 2 sene önce D&N de ödüllü çocuk kitaplarının olduğu bölümü inceledim. Bir kitabın kapağı dikkatimi çekti. Kapakta turuncu elbisesiyle dans eden bir erkek çocuğu vardı. Kitabın özetindeyse arkadaşlarından farklı hisseden erkek çocuğu Morris’in cesaretinin ve yaratıcılığının anlatıldığı yazıyordu.

Yani çocuklarımız etkilemek için her alanda çalışıyor aileleri çökertmeye çalışıyorlar. Biliyorlar ki aile çöktümü toplum ayakta kalamaz.

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar