Dünya Ölçeğinde Beslenme Uzmanı Olmak da Ömrü Uzatmıyor
Önce Ertuğrul Özkök’ün 24 Temmuz tarihli Hürriyet’teki köşesinden özetleyerek alıntıladığımız bölümü okuyalım. Yazıda geçen Gurme sözcüğünün açık anlamını bendeniz kaydettim.
Gurme yemekler ve içecekler konusunda uzmanlık ölçüsünde bilgisi ve gelişmiş beğenisi olan, ağzının tadını bilen kişi, yiyecek içecek uzmanı.
Erturul Özkök’ün Yazısından
“ DÜNYADA en ilgiyle izlediğim yemek kültürü yazarlarından biri olan Jonathan Gold geçen cuma gecesi öldü.
Anthony Bourdain öldüğünde dünya ayağa kalkmıştı…
O ise daha sessiz biçimde gitti…
Oysa Bourdain’in yaptığı işi ondan bile önce başlatmıştı…
Gastronomi Yazarları Çok mu Erken Ölüyor
Jonathan Gold henüz 57 yaşındaydı. Bir ay önce pankreas kanseri teşhisi konmuştu…
Anthony Bourdain 61 yaşında öldü… Türkiye’nin ilk gerçek gurme yazarlarından Tuğrul Şavkay 2003’te öldüğünde 52 yaşındaydı… Yani diyeceğim, acaba gurme yazarlığı çok tekin bir şey değil mi…”
Osman Müftüoğlu Hocaya İtiraz Yazım
Birkaç gün önce yazdığım bir yazıyla Osman Müftüoğlu hocamızın ’10 000 adım gibi uzun yürüyüşlerin ömrü uzatacağı’ şeklindeki bilimsel olduğunu iddia ettiği tespitine itiraz etmiş tim. Bu savın ilmî olmadığı ve olamayacağını dile getirmiştim. Bu yazımızın yanlış anlaşılmaması için de o yazımın okunmasını tavsiye ederim.
https://www.mirathaber.com/osman-muftuoglu-hocamiza-itirazlarim-7-4805h.html
İtirazımın doğruluğunu kanıtlamak için Rabbimizin insanlığa son mesajlarını içeren Kur’ân’dan âyetler sundum. Ayrıca hepimizin şahidi olduğu aynı eğitimi alan ve aynı şekilde beslenen aile fertlerinin bir kısmının kısa v bir kısmının da uzun yaşadığına ilişkin örnekler verdim.
Evet iyi beslenme ve makul ölçülerde spor– yüzde yüz olmamakla birlikte- ömrün kalitesini artırabilir ama ömrü uzatmaz. Artırsaydı bütün sporcular, atletler, doktorlar ve beslenme uzmanları çok uzun ömürlü olurlardı. Oysaki elimizde böylesi veriler yoktur.
Yukarıda E. Özkök’ün yazısında zikrettiği dünya ölçeğindeki beslenme uzmanlarının erken denebilecek yaşta ölmeleri de argümanlarımız arasına alabileceğimiz önemde.
-Allah Şanını Artırsın- Peygamberimiz de Çok Uzun Yaşamadı
Allah’ın insanlığa son elçisi olarak gönderdiği Hz.Muhamed’den rivayet edilen sağlık önerileri Müslümanlar için Tıbbu’n-Nebi denilen bir sağlık disiplini oluşturmuştur ama Peygamberimiz de ay takvimine göre 63 yaşında ebedî aleme göçmüştür. Bir diğer anlatımla O da uzunca yaşamamıştır.
Sonuç olarak deriz ki İslâmî emirler, yasaklar ve öğütlere göre yaşarsanız kaliteli bir ömür için atılım yapmış olursunuz. Siz buna uzmanların tavsiyesi olan bazı önlemleri de ilave edebilirsiniz. Ama bilmeliyiz ki ömrün süresi kader senaryosu ile belirlenmiştir.
Hakikati yansıtan bu kader senaryosu inancı olmasaydı,’ şöyle şöyle yapılsaydı böyle böyle olurdu ‘şeklinde ki Peygamberimizin de yasakladığı yaklaşımlar, karamsarlığımızı artırır, ömür kalitemizi de yağmalardı. Sözü Rabbimize (Fâtır 11) bırakalım:
“ Ve Allah sizi topraktan yaratmıştır; sonra bir damlacık hayat suyundan… Sonra size (birbirinize) eş olacak cinsel bir kimlik vermiştir: hiçbir dişi ne O’ndan habersiz hamile kalabilir, ne de doğum yapabilir. Dahası hiç bir hayat sahibi, O’nun kayıtlı yasası dışında ne ömrünü uzatabilir, ne de kısaltabilir: Hiç şüphe yok ki bu, Allah için çok kolaydır. ”
Davamız Alemlerin Rabbi olan Allahımıza güzel kulluktur.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi