islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN DURUMLAR!

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN DURUMLAR!
8 Mart 2024 16:11
A+
A-

Rahmet, bereket ve oruç ayı olan Ramazan ayının yaklaştı. İnsanlar, oruç ibadetini nelerin bozup nelerin bozmayacağını araştırmaya ve sorgulamaya başladılar. Orucun temel unsuru olan yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durma kuralı, belirli durumlar ve davranışlarla bozulabilmekte. Bu haberimizde, orucu bozan ve bozmayan durumları inceledik.

“Yemek ve İçmek: Orucu Bozan Temel Unsurlar”

Orucun temel ilkesi, yemek ve içmekten uzak durmaktır. Sigara, nargile gibi tütün kökenli ürünler, uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Temel unsurların yanı sıra, unutarak yemek yemenin orucu bozup bozmadığı da önemli bir soru olarak karşımıza çıkıyor.

Unutarak yemek içmek orucu bozmuyor. Ancak hatırlanıldığı anda yeme içmenin kesilmesi ve ağızın çalkalanarak oruca devam edilmesi gerekiyor.

İğne  ve Aşı yaptırmak orucu bozar mı?

Aşılar ise besin değeri taşımayanlar haricinde orucu bozmaz. İğnelerde böyledir. Oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptırmak, ağızdan aşı almak, damardan serum ve kan verilmesi orucu bozar. Daha sonrasında ise bu oruç kaza edilir.

“Diş Tedavisi orucu bozar mı?

Diş tedavisi sırasında ağız içindeki suyun mideye ulaşmamasına özen gösterilmesi, duş alırken ağız ve burnun su ile temas etmemesi orucun sağlıklı bir şekilde devam etmesine katkı sağlar. Tedavi sırasında yapılan enjeksiyonlar, orucu bozmazlar çünkü bu enjeksiyonlar beslenme amacı taşımazlar. Ancak tedavi esnasında gerçekleştirilen diğer işlemler, örneğin ağız su ile çalkalanırken boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerin kaçması durumunda oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekebilir.

 “Anestezi, Kulak Damlaları ve Göz İlaçları: 

Lokal anestezi orucu etkilemezken, bölgesel ve genel anestezide damar yolu açılmasıyla serum verildiğinden oruç bozulur. Kulak ve göz ile ilgili kullanılan damlalar ise belirli koşullar altında orucu bozmazlar. Şöyle ki, kulak ve boğaz arasındaki kanalın kulak zarı tarafından tıkanmasıyla ilaç, boğaza ulaşamaz. Bu sebeple kulağa damlatılan ilaç, orucu bozmaz.

Buruna damlatılan ilacın bir damlasının hacmi yaklaşık 0,06 cm3’tür. Bu miktarın bir kısmı burun çeperleri tarafından emilirken, çok az bir kısmı mideye ulaşır. Ağız çalkalanmadan sonra ağızda kalan nem miktarında olduğu gibi, bu durum orucu bozacak düzeyde değildir. Dolayısıyla burun damlası kullanımı, orucu bozmaz.

Göz damlası da orucu bozmaz.
MİRATHABER.COM