ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN DURUMLAR!

Rahmet, bereket ve oruç ayı olan Ramazan ayının yaklaştı. İnsanlar, oruç ibadetini nelerin bozup nelerin bozmayacağını araştırmaya ve sorgulamaya başladılar. Orucun temel unsuru olan yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durma kuralı, belirli durumlar ve davranışlarla bozulabilmekte. Bu haberimizde, orucu bozan ve bozmayan durumları inceledik.

“Yemek ve İçmek: Orucu Bozan Temel Unsurlar”

Orucun temel ilkesi, yemek ve içmekten uzak durmaktır. Sigara, nargile gibi tütün kökenli ürünler, uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Temel unsurların yanı sıra, unutarak yemek yemenin orucu bozup bozmadığı da önemli bir soru olarak karşımıza çıkıyor.

Unutarak yemek içmek orucu bozmuyor. Ancak hatırlanıldığı anda yeme içmenin kesilmesi ve ağızın çalkalanarak oruca devam edilmesi gerekiyor.

İğne  ve Aşı yaptırmak orucu bozar mı?

Aşılar ise besin değeri taşımayanlar haricinde orucu bozmaz. İğnelerde böyledir. Oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptırmak, ağızdan aşı almak, damardan serum ve kan verilmesi orucu bozar. Daha sonrasında ise bu oruç kaza edilir.

“Diş Tedavisi orucu bozar mı?

Diş tedavisi sırasında ağız içindeki suyun mideye ulaşmamasına özen gösterilmesi, duş alırken ağız ve burnun su ile temas etmemesi orucun sağlıklı bir şekilde devam etmesine katkı sağlar. Tedavi sırasında yapılan enjeksiyonlar, orucu bozmazlar çünkü bu enjeksiyonlar beslenme amacı taşımazlar. Ancak tedavi esnasında gerçekleştirilen diğer işlemler, örneğin ağız su ile çalkalanırken boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerin kaçması durumunda oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekebilir.

 “Anestezi, Kulak Damlaları ve Göz İlaçları: 

Lokal anestezi orucu etkilemezken, bölgesel ve genel anestezide damar yolu açılmasıyla serum verildiğinden oruç bozulur. Kulak ve göz ile ilgili kullanılan damlalar ise belirli koşullar altında orucu bozmazlar. Şöyle ki, kulak ve boğaz arasındaki kanalın kulak zarı tarafından tıkanmasıyla ilaç, boğaza ulaşamaz. Bu sebeple kulağa damlatılan ilaç, orucu bozmaz.

Buruna damlatılan ilacın bir damlasının hacmi yaklaşık 0,06 cm3’tür. Bu miktarın bir kısmı burun çeperleri tarafından emilirken, çok az bir kısmı mideye ulaşır. Ağız çalkalanmadan sonra ağızda kalan nem miktarında olduğu gibi, bu durum orucu bozacak düzeyde değildir. Dolayısıyla burun damlası kullanımı, orucu bozmaz.

Göz damlası da orucu bozmaz.
MİRATHABER.COM

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

7 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

8 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

12 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

13 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

14 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

14 saat ago