Oruç, yüce dinimizin yüklediği temel ibadetlerimizdendir.
Yüce Rabbimiz İslâm dinini kolaylık ilkesi üzerine oturtmuştur. Bu sebeple iftar, soframızda bulunan herhangi bir yiyecekle açılabilir. Bu konuda hiçbir bağlayıcı hüküm yoktur. Ancak bir tercih yapılmak isteniyorsa su, hurma, süt ve zeytin tercih edilebilir. Çünkü bu maddeler Kur’an-ı Kerim’de adı geçen nimetlerdir. (En’âm 99; Nahl 66;Tîn 2)
Hurma veya Su İle Açma
Aziz Peygamberimizin hayatında daha çok su ve hurmayı görüyoruz. Allah şanını artırsın o, iftarın hurma ve su ile açılmasın tavsiye buyururlar, kendileri de mevsimine göre taze veya normal hurma ve su ile iftarını açarlardı. Kışın hurma ile yazın da su ile iftarlarını açtıkları da olurdu. İftarlarını açtıktan sonra da akşam namazlarını kılarlardı. (M.Zevâid 2/155; Tirmizi, Savm 10)
Hurma Medine toplumunda çokça yetiştirilen yaygın bir üründü. Tercih edilmesinin bir sebebi de bu olsa gerektir. Ancak bunun anlamı iftarın zeytinle de açılamayacağı değildir. Peygamberimizin Zeytinle iftar açtığını araştırmakla birlikte tespit edemedim.
Süt İle Açma
Peygamberimizin iftarlarını süt ile açtıkları da olurdu. (M.Zevâid 2/155) Süt ile iftar açılması ile ilgili dolaylı öğütleri de vardır. Peygamberimiz oruçlulara iftar açtırılmasının günahların affına vesile olacağını müjdelemesi üzerine sahâbiler “ Her birimiz oruçluya iftar açtıracak yiyecek bulamamaktadır,” diyerek sızlanırlar.
-Salât üzerine olsun- O da şöyle buyurdular:
“Allah bu sevabı oruçluyu bir hurma ile, bir yudum su ile veya süt ile iftar ettirene de verir.” (Hayâtü’s-Sahabe 3/89 )
*** Ülkemize idhal edilen hurmaların bir kısmının genleriyle oynanmış ve faydaları azaltılmış olabilir. Bu özel duruma ilişkin bir değerlendirme ile kimyasal işlemden geçmemiş zeytin de tercih edilebilir. Su ile de yetinilebilir.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi