Otomotiv Devleri Çip Krizi İçin Yerel Çözüm İstiyor

Avrupalı otomotiv şirketleri kıtanın Asya’dan gelecek yarı iletkenlere aşırı bağımlı hale geldiği ve piyasayı kasıp kavuran, fabrikaları durma noktasına getiren çip krizinin yeniden oluşabileceği konusunda uyardı.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Avrupalı otomobil üreticilerinin Asya’dan gelen yarı iletkenlere bağımlığını düşürmediği takdirde fabrikaların kapanmasına yol açan çip krizinin tekrar etmesi riskinin bulunduğu konusunda uyardı.

Otomobilsayfasi.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi sırasında tüketici elektroniği sektörünün patlama yapmasıyla çip sektöründeki rekabet olağanüstü seviyelere ulaştı. Volkswagen, BMW ve Renault gibi birçok Avrupalı otomobil üreticisi araçların elektronik pencerelerinden sürücü destek sistemlerine kadar neredeyse her alanda Asya’dan gelen yarı iletkenlere ihtiyaç duyuyor.

Avrupa genelinde otomobil satışları, otomobil üreticilerinin talebi karşılayamaması nedeniyle geçen ay yüzde 23 düşerek 1995’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Financial Times’ın haberine göre lobi grubu ACEA’nın Başkanı ve BMW’nun CEO’su Oliver Zipse sektörün, araçları için gerekli parçaları satın alamamasının “ağır ve acil sonuçlarıyla” karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.
Özellikle Almanya ve Fransa’da daha fazla Avrupa çip fabrikası kurma planları yürürlükte. Intel, Avrupa’daki yarı iletken üretim kapasitesini genişletmek için 80 milyar euro harcayacağını açıkladı.

Ancak yarı iletken üretiminin büyük kısmının daha ucuz işçilik maliyetine sahip ülkelere kaydığı göz önüne alındığında bu tür yeni tesislerin üretime hazır olması birkaç yıl sürecektir ve bu durum kıtadaki şirketleri savunmasız bırakabilir.

Habere göre Zipse Avrupa Komisyonu’na gönderdiği bir mektupta, Asya’daki çip üretim kalelerine rakip olacak bölgede sahalar kurmak için “uyumlu bir Avrupa girişimine” ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Zipse, “Bu benzeri görülmemiş kriz, günümüzün yarı iletken tedarik zincirinin ne kadar beklenmedik bir şekilde savunmasız olduğunu ve bu hayati bileşenler için başta Asya olmak üzere denizaşırı pazarlara olan bağımlılığımızı en aza indirmenin ne kadar acil olduğunu ortaya koymaktadır” diye yazdı.

Tayvan, Çin ve Japonya’daki yarı iletken tesisleri sektörün çip ihtiyacının büyük çoğunluğunu tedarik ediyor. Ancak, bu tesisler Kovid-19 kaynaklı krizden etkilendi. Ayrıca geleneksel olarak araç şirketlerine göre çok daha fazla ödeme yapan akıllı telefon ve tablet üreticileri yarı iletkenlere olan talebi artırdı. Yüksek pazarlık gücüyle bilinen otomotiv şirketleri daha fazla ücret ödemelerine rağmen yarı iletken fabrikalarındaki kesintilerden etkilenmeye devam ediyor. Açığın kapanması içinse en azından gelecek yıla kadar beklemek gerekiyor.

Avrupalı büyük bir üreticinin üst düzey yöneticilerinden biri, “Şu anda işleri ucu ucuna yürüyoruz. Asyalı firmalar şu anda çok daha iyi durumdalar çünkü yerel tedarikçilerle daha iyi iletişim içerisindeler. Eğer Avrupa’da yerel bir tedarikçi olsaydı bu gerçekten çok daha fazla yardımcı olurdu” dedi.

Modern otomobillerde çiplere olan ihtiyacın artmasıyla birlikte Avrupa’nın otomobil üreticileri için riskler de büyüyor. Artık her araç için birkaç yüz adet yarı iletkene ihtiyaç duyuluyor.

ACEA Genel Müdürü Eric-Mark Huitema konuyla ilgili açıklamasında, “Bence tek bir ülkeye aşırı bağımlı olduğumuz çok açık ve bana kalırsa insanlar yeteri miktarda tedarik olduğundan emin olmak için biraz daha fazla ödemeye hazırlar” ifadelerine yer verdi.
Geçtiğimiz hafta Renault çip konusundaki kötüleşen görünümden Malezya’daki Kovid-19 kısıtlamalarını sorumlu tutmuştu. Fransız otomobil üreticisinin Mali İşler Müdürü Clotilde Delbos, otomobil üreticilerinin bilgi sahibi olması gerektiği ve kendilerini geliştiremediklerine konusunda uyardı.

Delbos açıklamasında, “Avrupa’da bu çok gelişmiş çipleri üretebilecek fabrikalar kurulacağının söylendiğini duyuyoruz. Ancak öncelikle bu teknolojiye sahip olmanız gerekir ki bu açıkça sahip olmadığımız bir şey” dedi.

Dünyanın en büyük otomobil parçaları üreticilerinden Continental, geçen hafta bilanço tahminlerini azaltmasının sebebi olarak “yarı iletken bileşenlerle ilgili devam eden kısıtlamalara” işaret etti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla satışları üçüncü çeyrekte neredeyse üçte bir oranla düşen Mercedes-Benz, Almanya’nın Rastatt şehrindeki fabrikasında ücretsiz izin planları uygulayacağını açıkladı

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

1 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

2 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

6 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

7 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

8 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

8 saat ago