Özbekistan’da 24 Ekim’de yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan Özbek şarkıcı ve aktivist Johangir Otajonov’un (Cihangir Atacanoğlu) adaylığını açıklamasından sonra tehdit videosu yayınlandı.
Tanınmış Özbek şarkıcı ve muhalefet aktivisti Jahongir Otajonov, Özbekistan’da Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olma niyetini açıkladıktan sonra bedensel zararla tehdit edildiğini açıkladı. Otajonov geçtiğimiz günlerde İstanbul’daki ofisinde bir güvenlik kamerasıyla çekilen ve 27 Mart’ta kendisine karşı ince örtülü tehditlerde bulunan üç kimliği belirsiz kişiyi gösteren bir video yayınladı. Videodaki adamlar kendilerini tanımlamayan Otajonov’a sadece geldiklerini ifade ettiler. Son haftalarda potansiyel saldırganlara kendisini ciddi şekilde hırpalamaları için 15.000 dolara kadar teklif edildiğini söyleniyor. Üç adam videoda, eski Sovyetler Birliği’ndeki suç grupları arasında yaygın olan ifadeleri kullanarak ve sürekli Otajonov’a “kardeş” diye hitap ederek, Kırık Rusça ve Özbekçe karışımı konuşuyor.
Otajonov, ziyareti açık bir şantaj girişimi ve Ekim başkanlık seçimlerine katılma niyetinden dolayı kendisini korkutacak bir tehdit olarak gördüğünü. Bununla birlikte, cumhurbaşkanlığına aday olma veya siyasi faaliyetlerini engelleme konusunda fikrini değiştirmeye dair hiçbir planı olmadığını söyledi. Olay, Özbek hakları aktivisti ve hükümet eleştirmeni Miraziz Bazarov’un, Taşkent’te düzinelerce saldırgan adam tarafından düzenlediği halka açık bir olayın aksamasından saatler sonra kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğradıktan sonra hastaneye kaldırılmasından günler sonra geldi. Adamların ayrıca Otajonov’a yakın gelecek için planlarını, yani önümüzdeki günlerde Özbekistan’ı ziyaret etme niyetini bildiklerini bildirdi. Otajonov, yardım isteyerek İstanbul polisine döndüğünü belirtti. Otajonov, Ocak ayında cumhurbaşkanlığına aday olma planlarını açıkladı. Halkın Çıkarları partisinin kuruluş kongresi, kimliği belirsiz bir grup kadın tarafından bozuldu. Özbek Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoev, otoriter selefi İslam Kerimov’un ölümünün 1 Eylül 2016’da duyurulmasının ardından 32 milyonluk Orta Asya bölgesinin en kalabalık ülkesini devraldı. Ülkeyi komşularına ve dış dünyaya açmak ancak birçok aktivist, reformların yeterince ileri gitmediği konusunda uyardı. Mirziyoev, Özbekistan’da muhalif siyasi grupların bulunmasına karşı olmadığını söylese de, ülke 1991 sonlarında bağımsızlığını kazandığından beri Özbekistan’da herhangi bir gerçek muhalefet partisinin kayıtlı olması neredeyse imkansızdı.
Rio’da uzlaşma için görüş birliği sağlanamadı. Toplantı sonrası Rio’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Dünyayı…
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…