Özbekistan’da geçen yıl ölümcül bir baraj patlamasında ihmal soncunda görevi kötüye kullanma ve diğer suçlardan yargılanan 17 kişinin davası Taşkent’te yeniden başladı. 5 Ocak’ta Taşkent Şehir Mahkemesi, davanın bazı konuları gizli olduğu için kapalı kapılar ardında görülen duruşmaya yeniden başladı. Enerji yetkilileri, devlet demiryolları şirketinin üst düzey yetkilileri ve barajın inşasında yer alan inşaat şirketlerinin liderlerinin de yer aldığı 17 sanık, 21 Aralık 2020 tarihinde yargılandı. Diğer suçlamalar arasında belge sahteciliği, zimmete para geçirme ve su dağıtım ve güvenlik yönetmeliklerinin ihlali yer alıyor. Ancak sanıklardan bazılarının yakınları, yargılananların çoğunun yalnızca “günah keçisi” olduğunu söylerken, trajediden sorumlu daha üst düzey yetkililerin adaletten kaçtıklarını belirttiler.
Doğu Özbek bölgesindeki Sardoba Rezervuarı’nın barajı 1 Mayıs 2020’nin başlarında patladı. Altı kişinin ölümüne ve en az 70.000 kişinin evlerinin zarar görmesine neden oldu. Komşu Kazakistan’da da 600’den fazla ev sular altında kaldı. Sardoba Rezervuarı, yedi yıllık inşaat çalışmalarının ardından 2017 yılında tamamlanmıştı. Kazak yetkililer, taşan suyun 400.000 dolardan fazla değeri olan ürün hasarı verdiğini söyledi.
Özbekistan Cumhuriyeti olarak Orta Asya’da yer alan Sovyet Birliği’nden bağımsızlığını kazanmış bir ülkedir. Ülke nüfusu, 33,254,100 milyon. Ülke coğrafi konumu itibari ile Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Afganistan gibi ülkelere kara sınıra sahip. Ülkenin başkenti Taşkent. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 50,5 milyar USD, kişi başına düşen milli gelir ise çok düşük bir miktar olan yılda 1.500 dolar. Özbekistan için zenginlikler içinde fakirlik yaşayan klasik bir Orta Asya Türk cumhuriyeti dememiz mümkün.