Pakistan Taliban’dan Afgan barış sürecine devam etmesini istiyor

Pakistan, silahlı grubun artık tüm yabancı güçler ayrılıncaya kadar Afganistan ile ilgili zirvelerden uzak duracağını söylemesinin ardından Taliban’ı Afgan barış sürecine dahil olmaya çağırdı.

Mirat Haber Ajansı

Pakistan, silahlı grubun artık tüm yabancı güçler ayrılıncaya kadar Afganistan ile ilgili zirvelerden uzak duracağını söylemesinin ardından Taliban’ı Afgan barış sürecine dahil olmaya çağırdı. Karar, ABD’nin geçen hafta tüm askerlerini bu yıl 11 Eylül’e kadar, önceki yönetim tarafından belirlenen 1 Mayıs tarihinden sonra geri çekeceğini söylemesinin ardından alındı. Pakistan Dışişleri Bakanı Shah Mahmood Qureshi, kendi kararlarını alıyorlar, ancak onları angaje kalmanın ulusal çıkarlarına olduğuna ikna etmek için elimizden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti. Reddetme barış sürecini kargaşaya sürükledi. Bu arada Türkiye’de Cumartesi günü yapılması planlanan buluşma da bayram sonuna ertelendi. Diplomatlar, bunun Taliban ve Afgan hükümeti arasında siyasi bir çözüme doğru yeni bir ivme yaratacağını ummuşlardı.

Taliban, Afganistan’ı 1996’dan 2001’e kadar ABD önderliğindeki güçler tarafından devredildiği zaman yönetti, ancak yine günümüzde geniş alanları kontrol ediyorlar. Qureshi, geri çekilme gecikmelerinin lojistik nedeniyle her zaman bir olasılık olduğunu, ancak Taliban’ın yabancı birliklerin çekilme hedefinde büyük ölçüde başarılı olduğunu ve bu nedenle yeni 11 Eylül tarihine kadar esneklik göstermesi gerektiğini belirti. İddiaya göre Pakistan, masaya geri dönmesi için gruba baskı yapıyordu. Qureshi, Taliban’ın dahil olmaktan fayda sağlayacağına inandığını, ancak grupla hiçbir bağlantısının olmadığını belirtti.

1 Mayıs’ın ilk çekilme anlaşmasıyla sonuçlanan Doha’daki ABD-Taliban müzakerelerini kolaylaştıran Pakistan, Taliban üzerinde önemli bir etkiye sahip. ABD’li ve Afgan yetkililere göre, grubun Pakistan’da ana askeri istihbarat servisi kendilerine destek veren sığınakları var. Pakistan iddiayı reddediyor. Qureshi, barış sürecinin çıkmaza girip Afganistan’ı iç savaşa sürüklemesi ve Afganların göçüne yol açması durumunda şiddetin artacağından korktuğunu belirtti. 3 milyona yakın Afgan mülteci ve ekonomik göçmene ev sahipliği yapan Pakistan, Afganistan ile olan tartışmalı 2.500 km sınırı boyunca bir çitin yüzde 90’ını şimdiden inşa etti ve yasadışı faaliyetlere karşı koymak için Eylül ayında tamamlayacağını umuyor.

Recent Posts

  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

3 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

3 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

5 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

5 saat ago
  • Makale

Bünyamin’in Alıkonma Süreci ve Su Kabı Meselesi-2

Önceki yazımızda Yûsuf 12/76 ayetini kısmen ele almıştık. Bu yazımızda ise ayetin ele almadığımız yönleri…

5 saat ago
  • Gündem

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş Mirat Haber olarak, İslam'a aykırı olmadığı müddetçe, her…

6 saat ago