islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4751
EURO
36,2672
ALTIN
2.955,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Pakistan’da bekaret testi yasaklanıyor

Pakistan’da bekaret testi yasaklanıyor

Mirat Haber Ajansı

Bir Pakistan mahkemesi, kadın hakları aktivistleri tarafından dönüm noktası niteliğinde olmasıyla övülen bir kararda, tecavüze maruz kalan kadınlara yapılmakta olan bekâret testi uygulanmasını yasakladı. Lahor Yüksek Mahkemesi hafta başında 230 milyonluk Müslüman Güney Asya ülkesindeki tecavüz vakalarında adli tıp müfettişleri tarafından rutin olarak yürütülen testlerin kadının mahremiyetinin ihlali olduğuna karar verdi. Bekaret testi kadın mahremiyetini son derece tehdit edicidir, bilimsel veya tıbbi bir zorunluluğu yoktur, ancak cinsel şiddet vakalarında tıbbi protokoller adına yapılmaktadır.

Lahor mahkemesi başkanı Yargıç Malik, Pakistan yasalarında veya yasal prosedürde açıkça zorunlu kılınmayan uygulamanın derhal askıya alınmasını emretti. Ancak, uygulama ülke genelinde tecavüz soruşturmalarının rutin bir parçası olarak kalabilir çünkü sadece bir bakireye tecavüz suçlamasında geçerli olabileceği, diğerlerinde geçerli olmayabileceği belirtildi. Mahkeme, yetkililere yeni protokoller geliştirme talimatı verdi.

İngiliz hukuku

Pakistan eski bir İngiliz sömürgesi olduğundan ve kurucuları da Cinnah gibi eski İngiliz hukukçuları olduğundan, İngiliz hukuk sistemine dayalı ve bu sistemde icma ve içtihat, Türkiye’de geçerli olan naslara daha bağlı olan Kıta Avrupası hukuk sistemine göre çok daha önemli. Roma hukuku içindeki Anglo-Sakson ve Kıta Avrupası farkı bir yönden Müslüman hukuk sistemi içindeki Hanefi ve Şafii fıkıhları arasındaki farka benzemekte.

Bekaret testleri dünyada yaygın

2018 Birleşmiş Milletler raporuna göre, bekaret testleri, bu yetki alanlarında yasa dışı olsalar bile, dünya çapında en az 20 ülkede hala yaygın olarak uygulanmaktadır. BM İnsan Hakları bölümü, BM Kadınları ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan ortak açıklamada, tecavüz vakalarında bekaret testinin sıklıkla tecavüze maruz kalanın onurunu zedelemek için kullanıldığına karar verildi. İfadede, tecavüz kurbanlarının değerlendirilmesinde, sınava giren kişinin bekaretinin tecavüz olup olmadığına dair hiçbir ilgisi olmadığı gibi tecavüzün bir birey üzerindeki etkilerinin ne kadar travmatik veya şiddetli olacağını tahmin etmemektedir. Ancak bu testin sonucu adli işlemler üzerinde bir etkiye sahip. Genellikle mağdurların zararına ve faillerin lehine hizmet etmekte, bu da mağdurların davaları kaybetmesine ve faillerin beraat etmesine neden olabiliyor. Türkiye’de de eskiden bu yana kullanılan bu testler yakın dönemde kaldırılmıştı.

Pakistan mahkemesi kararının memnuniyetle karşılanan bir gelişme olduğunu ve cinsel saldırı ve tecavüz mağdurları için soruşturma ve yargı süreçlerini iyileştirmek için doğru yönde çok ihtiyaç duyulan bir adım olduğunu açıklandı. Ülke, UNDP’nin Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 130. sırada ve Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nde 151. veya üçüncü sırada yer alıyor. Evlilik öncesi seks, Pakistan yasalarına göre hem erkekler hem de kadınlar için bir suç olmasına ve beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilmesine rağmen, erkeklere nadiren uygulanmakta. Kararda, Yargıç Malik mahkemelerin, özellikle evli değilse, bekaret testinin sonuçlarına dayalı olarak, bir kadının karakterine ilişkin yargıya bağlı bir dil kullandığını belirtti. Aralık ayında, Pakistan hükümeti, kalıcı yasa haline gelmesi için parlamento onayına tabi bir başka ilgili geçici kararnameyi kabul etti.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.