PAMULANG BİOKLİMATİK TOPLUM CAMİİ

İklim, yaşam ve insanların konfor talefleri değiştikçe, mimari alan da bu değişim taleplerine göre kendini yeniliyor. Özelikle dini mimaride değişimci, dönüşümcü ve devrimci olan İslam mimarisinin birincil hedefi, Müslüman’ın ibadethanede sıkılmadan, yorulmadan bedensel olarak eziyet görmeden ibadetini gerçekleştirmesini sağlamak İslam mimarisinin başlıca hedefleri arasında bulunuyor.
İklimlerin, koşulların ve coğrafyanın kültürel dokularına uygun olarak yapılan ibadethanelerin bir örneği de Endonezya’daki Bioklimatik Toplum Camiidir. Cami ile ilgili teknik bilgiler şöyledir:
Yapım Yeri: Pamulang, Endonezya

         Yapım Yılı: 2020

       Mimar: RAD+ar (Research Artistic Design + architecture)

Bir cami; çoğu dini mekanın aksine, Müslümanlar için sadece bir ibadet yerinden daha fazlası olan amaçlara sahiptir. Çoğu zaman bir topluluk merkezi, buluşma yeri, hatta gelişmekte olan ülkeler için bir rekreasyon alanı olarak şekillenmiştir.

Biyoklimatik Toplum Camii, biçime dayalı güncel mimari tartışmalardan uzaklaşarak ve yalnızca dini mekanın özüne odaklanarak cami tasarlamanın temel sorunlarını ele almayı amaçlamaktadır.

Pamulang, yüksek ısı ve nemin çok baskın olduğu son derece zorlu bir iklime sahiptir. Bu yüzden camiinin tasarımı kendi kendine yetebilmesi ve çok az bakım gerektirmesi üzerine kurgulanmıştır.

Biyoklimatik tasarım yapılırken, çapraz havalandırma, yarı geçirgen yüzeyler, üst ve yan gölgelikli alanlar gibi iç ve dış mekanda insan konforunu sağlayabilmek için bir çok teknik detay kullanılmıştır. 

Caminin maliyetini azaltmak ve verimliliği artırmak için mimarlar, tuğla duvarların %95’ini değiştirmeye karar verdiler ve bunun yerine 30.000’den fazla geçirgen bloğu (mahremiyeti korurken ışık ve rüzgar tüneli sağlayan) ile değiştirmeye karar vermişlerdir. Tasarımda ikonik İslami kubbe, camiyi soğutmak ve yapının çevresine yaydığı ısıyı azaltmak için yeşil çatı şeklinde yorumlanmıştır.

Yaklaşık 1.000 kişiyi ağırlama kapasitesine sahip cami, aynı zamanda doğa ve yerel kültürle harmanlanacak şekilde tasarlanmıştır. İç mekan temelde gölgeli bir dış mekan olduğundan,  son zamanlarda meydana gelen Covid-19 pandemisi sırasında kapalı alanda büyük toplanma sorununun üstesinden gelmek için oldukça etkili olduğu görülmektedir.

Yapı Kesiti
Yapı Görünüşü

Mimar Zeynep Aybüke TİRYAKİ

 

Recent Posts

  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

3 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

4 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

5 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

5 saat ago
  • Makale

Bünyamin’in Alıkonma Süreci ve Su Kabı Meselesi-2

Önceki yazımızda Yûsuf 12/76 ayetini kısmen ele almıştık. Bu yazımızda ise ayetin ele almadığımız yönleri…

5 saat ago
  • Gündem

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş

Eksikleri Varsa da Doğruya Yakın Bir Görüş Mirat Haber olarak, İslam'a aykırı olmadığı müddetçe, her…

6 saat ago