islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Para Hiç Böyle Tarif Edilmemişti

Para Hiç Böyle Tarif Edilmemişti
6 Kasım 2018 10:55
A+
A-

‘’Evde masada oturmuş bir şeyler çalışıyordum. Oğlum Ahmet yanıma gelip ‘’Baba, para bok gibi ne demek?’’ diye sordu. 

Yani para çok demek deyip geçiştirdim. Yedi yaşında çocuğa bu kadar cevap yeterli olacağını düşündüm.

Gerçek ata sözleri veya deyimler uzun yılların tecrübeleri sonucu oluşmuş ‘’kulağa küpe’’ nasihatlerdir. İşte para bok gibi ifadesi de bunlardan biridir. Bu manada çokluğa işaret eden bir deyim de hemen hatırımıza geliyor ‘’ nerede çokluk orada bokluk’’.

Paranın dışkıya benzetilmesi oldukça ilginç bir analojidir. Her insanda potansiyel olarak var olan bir şeye benzetilmiş. Eğer çok yer içerseniz çok olur. Az yer içerseniz az olur. Bu durum sahip olduğunuz hayvanlar içinde geçerlidir. Bütün canlılar için geçerlidir.

Dışkı üretimini bir sindirim sistemi sonucu olarak görürseniz ilginç çıkarımlara da ulaşabilirsiniz. Yeme içme çok ama dışkı üretimi yok. Yeme içme az ama dışkı üretimi çok. Bu iki hal var olmaması gereken hallerdir. Sistem sorununa işaret eder’’

Evet, yukarıdaki sözler Destek yayınlarından yeni çıkmış çıkmış, Prof Dr. Mete Gündoğan’a ait. Kitap kapağı üzerinde bir çuval dolu Amerikan dolarını; B($)K  şeklinde tanımlamış.  Bizim $ işaretini kullandığımız yerde yazar; kitabın kapağında üç harfli kelimenin ortasındaki harfi temsil edecek şekilde yıldız işaretini kullanmış.

Mete Gündoğan hocayı yakından tanıyanlar çok iyi biliyor ki; topluma, yöneticilerimize anlatmaya çalıştığı temel bir konu var. O da paranın kendisidir. Kimi zaman üç temel soru sorarak ’’ Para kimin?, parayı kim üretiyor?, Bizi bizden habersiz kim borçlandırıyor? Diye anlatmaya çalıştı.

Kimi zaman öğrencilerinin tabiri ile; pazarda patates domates satan birinin bağırıp çağırması gibi, sokak sokak meydan meydan anlattı. Kimi zaman faizci küresel finans sisteminin ülkemizde uygulanış biçimini, koca simgesel tablolar yaparak anlattı. Biz bunlara şahit biri olarak; son kitap kapağında ‘’parayı bide böyle anlatayım’’ der gibi bir farkındalığı arttırmaya çalıştığını söyleyebiliriz.

Yazar, faizin oranlarının değil varlığının problemin aslı olduğuna vurgu yaparken; tefecilik ve riba kavramını, faizin her çeşidinin kaldırılması ‘’Borç Dindir’’ tanımlamaları ile zihinsel devrime kapı aralıyor.

Küresel para kredi sisteminin işleyişini zihinde kalacak basit örneklerle anlatması, okuyucu kitlesinin genişliğine de hitap ederken; ekonomideki uygulamada olan Ortodoks politikaları çok orijinal biçimde sorgusal bir süreçten geçiriyor.

Kitabı okuyan biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; yazar kitap ismi olarak ‘’Para B($)K Gibi’’ ifadeyi kullanması ile anlattıkları arasında en yumuşak ifadeyi kullanmıştır.

Herkesin anlayabileceği sadelikte bir akıcı dil ile yazılmış ‘’Para B($)K GİBİ’’kitabının okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Kağıt paranın Kur’an da geçtiği tespiti, Merkez Bankaları üzerinden finans sisteminin yapılandırılması taleplerine de cevap olacak nitelikte adımlar atan küresel finans; yeni konum almaya çalışmaktadır. Merkez Bankası Nakit parayı kaldırıp, her şeyin ölçüsünü sanal kontrol ile yapacak. Kontrol edilemez bir gücün karşısında, narkozlu köleler haline gelen halklar, bütün varlıklarını kaybedecek.

Yöneticilerimizinde nasıl bir finans sisteminin ablukası içinde olduğunu anlatan bu kitap; görüyoruz ki belli bir düşünce kesimine, bir yaş gurubuna yazılmış bir kitap değil. Millete yazılmış bir kitaptır.

Küresel finansın 2008 küresel kriz sonrası; sanal-coinlerin gelişim sürecini, sanal coinlerin fiyatlanma sürecinde, planlı olarak küresel finans oyunlarını nasıl kurup geliştirdiğini, gençlerimizin mutlaka öğrenmesi gerekir.

Sadece gençlerimiz mi?

Elbette hayır. Yöneticilerimizin, siyasetçilerimizin, sanatçılarımızın hepsi mutlaka okuması gereken bir kitap.

Selam ve dua ile…

 

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.