Mirat Haber Ajansı
Batı Afrika’dan Arap Yarımadası, Hindistan ve Güney Çin’e kadar özellikle Müslüman coğrafyanın bulunduğu bir bant boyunca gökyüzünü seyredenler, Pazar günü yıllar boyu Dünya’yı gölgelede bırakan dramatik “ateş çemberi” güneş tutmasına tanık oldular. Ancak bu önümüzdeki yıllarda yeniden görülebilecek. Halka şeklindeki tutulmalar, Ay Dünya ve Güneş arasında geçerken ortaya çıkar. Ancak Ay Güneş ışığını tamamen gizleyecek şekilde gezegenimize yeterince yakın değildir ve güneş diskinin ince bir halkasını kenarlardan görünür bırakır. Güneş tutulmaları her yıl veya iki yılda bir meydana gelirler ve sadece gezegendeki dar bir yoldan görülebilirler.
Dikkat çekici bir şekilde, Pazar günkü tutulma kuzey yarımkürede yılın en uzun gününe, yaz gündönümü denk geldi. Dünyanın kuzey kutbu en doğrudan Güneş’e doğru eğildiğinde “ateş çemberi” ilk olarak kuzeydoğu Kongo Cumhuriyeti’nde güneşin doğuşundan sadece birkaç dakika sonra yerel saat 5: 56’da görüldü. Bu görüntü, en fazla 1 dakika 22 saniye sürdü. Asya ve Afrika’da doğuya doğru ilerlerken, Ay’ın etrafında yerel saatle 12:10’da Hindistan’da mükemmel bir güneş halesi ile maksimum tutulmaya ulaştı. Dünya, Ay ve Güneş’in tam olarak hizalanması sadece 38 saniye boyunca görülebildi.
merkez hattının her iki tarafında yüzlerce kilometredeki 14 ülkede de halk tam ateş çemberi değil, güneşin kısmen kapanmasını gördüler. Güneş tutulması, Ay’ın dünyanın gölgesine girdiği bir ay tutulmasından yaklaşık iki hafta önce veya sonra meydana gelir. Ay tutulmaları Dünya yüzeyinin yaklaşık yarısından görülebilir. 14 Aralık 2020’de Güney Amerika’ya karşı ikinci bir güneş tutulması olacak. Ay Dünya’ya biraz daha yakın olacağından, Güneş’in ışığını tamamen engelleyecek. Ancak bu Kuzey yarımkürede görülmeyecek.