BM’nin en üst düzey insani yardım yetkilisi, ABD’nin Yemen’deki Husi hareketini terör örgütü olarak tanımlamasının 40 yıldır görülmeyen ölçekte bir kıtlığa yol açacağını söyledi. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi genel müdürü Mark Lowcock, kararın tersine çevrilmesi çağrısında bulundu. Yiyecek maliyetinin, pek çok yardım kuruluşunun ulaşamayacağı kadar büyük olduğunu ve büyük olasılıkla %400 artacağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 10 Ocak’ta Ensarullah olarak da bilinen Husileri yabancı terör örgütü olarak tanımladı. Hareket, STK’lar arasında protestolara neden oldu ve bunun gönderilmesini imkansız hale getireceğinden endişelendi. ABD bir hükümeti terörist olarak niteleyince yardım göndermek de dahil hiçbir işlem yapılamıyor. Yapan firma ve STK’lara müeyyide uygulanıyor, hatta yakalandıklarında ABD’de hapse atılıyorlar. Bunun sonucunda ABD’den çekinen kimse Yemen’e yardım yapamayacak.
Kıtlık sonucu soykırım olur
ABD kararının tersine çevrilmesi çağrısında bulunan ilk BM yetkilisi Lowcock, felaket öngörüyor. Yemenli ticari tüccarların, risk çok yüksek olduğu için gıda sağlamaktan çoktan uzaklaştığını söyledi. Ailelerin daha fazla yiyecek ya da başka malzemenin ülkeye giremeyeceğinden korktuğunu söyledi. Lowcock, Yemen’in yiyeceklerinin %90’ını, neredeyse tamamını ticari kanallardan ithal ettiğini ve yardım kuruluşlarının Yemenlilere piyasadaki ticari olarak ithal edilen yiyecekleri satın almak için kupon veya nakit verdiğini söyledi.
Lowcock, ABD eyalet bakanlığının önerdiği muafiyet sisteminin çalışmayacağını da sözlerine ekledi. Bu lisanslar henüz mevcut değil dedi. Yardım kuruluşlarının nasıl çalışacakları veya hangi faaliyetlerin uygun olacağı konusunda teyit edilmiş bilgileri yok. Görünüşe göre gerekli düzenlemeler, kararın bugün yürürlüğe girdğinde hala hazır olmayacak. Pompeo’nun kararının ardındaki amaca değil, etkisine meydan okumaya çalıştığını vurguladı. Yardım kuruluşlarına erişim konusunda ilerleme zaten sınırlıydı ve BM’nin genel insani yardım çağrısı yetersiz finanse edildi, bu da geçen yıl milyonlarca daha az Yemenlinin yardım aldığı anlamına geliyordu. Pompeo, gelen yönetimin Tahran’la müzakere edilmiş bir çözüme ulaşmasını zorlaştırmak amacıyla da, çoğu İran’a yönelik olan son günlerinde kavurucu bir toprak politikası uyguluyor. Husilerin İran tarafından yönetildiğine inanıyor.
Lowcock, BM’yi ABD kararının olası insani etkisinin “yaklaşık 40 yıldır görmediğimiz ölçekte büyük ölçekli bir kıtlık olacağı” uyarısında bulunarak sözlerini bitirdi. BM’nin Yemen elçisi Martin Griffiths ve BM gıda şefi David Beasley, Lowcock’u yineleyerek ABD’yi bu unvanı yeniden düşünmeye çağırdı. Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı adayı Jake Sullivan da Cumartesi günü, kararın yalnızca savaştan parçalanmış ulusun halk için daha fazla acıya neden olacağını söyledi.
Eski zengin şimdi dünyanın en fakir ülkesi
Yemen, coğrafi olarak Orta Doğu ‘da, Umman Denizi, Aden Denizi ve Kızıl Denizi kıyısında, Umman’ın batısında Suudi Arabistan’ın güneyinde yer alan bir ülke. Başkenti Sana’daki hükümet Ensarullah olarak da bilinen Husilerin denetimi altında. Ülkenin resmi olarak tanınan hükümeti Suudi Arabistan’da Suud hükümeti desteğiyle çalışıyor. Ayrıca Güney Yemen’den eski Güney başkenti Aden’de yapılanmış bir hükümet daha var. Ülkenin toplam nüfusu 30 milyon üzerinde ve Suudi Arabistan’ın beş yıldır hava bombardımanı kesintisiz devam ediyor. Eski adıyla Mutlu Arabistan (Arabia Felix) olarak bilinen ve çok zengin bir ülke olan Yemen bu gün dünyanın en fakir ülkesine dönüştü.
Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/