Prof. Dr. Süleyman ATEŞ, Diyanet işleri başkanlığı yapmış, 85 yaşına gelmiş bir alim. Bir çok hizmeti olmuş. Bir çok kitap ve tefsir yazmış bir hocamız.
Kendisine banka faizleri ile ilgili bir soru soruluyor. Soru kendi kişisel sayfasından şöyle;
‘’Sayın hocam, yakın bir arkadaşım sizi kaynak göstererek bankaların verdiği faizin İslam dinine göre haram olmadığını söylüyor ve sizin beyanınızı öne sürerek birikimlerini faiz alarak değerlendiriyor. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Sizin böyle bir açıklamanız var mı? Banka faizi haram mı? İlginize şimdiden teşekkür ediyorum. Çalışma hayatınızda başarılar diliyorum. Tunay”
Süleyman ATEŞ hocamızın verdiği cevap şöyle:
‘’ Siz maaşınızı nereden alıyorsunuz? Memur musunuz, yoksa ne iş görüyorsunuz? Bankasız ekonomi olur mu? Emekli sandığı maaşları nasıl ödüyor? Ütopya ile uğraşmanın ne gereği var? İslâm’da haram olan banka faizi değil, tefeciliktir, kat kat ribadır. Kişiler birikimlerini nerede değerlendirecekler? Bankada değerlendirirlerse ekonomiye katkı sağlarlar. Yastık altında sakladıkları para değer aşımına uğrar, ziyan ederler. Herkes ticaret yapamaz ya. Bu işi yapmak öyle kolay değil, parayı saklamak da risklidir, Osmanlı döneminde de banka vardı. Sultan Abdülhamit de parasını bankada tutmuş ve faizini de almıştır. Siz isterseniz bu konuda Soru ve Cevaplarla İslam adlı eserimi okuyun.”
Evet hocanın cevabı böyle.
Öncelikle şunu söyleyeyim kendisine ulaşmaya çalıştım. Bana geri dönüleceği söylendi. Geri dönülmediği için buradan cevap vereceğim.
Bankanın verdiği faizin tefecilikten daha kötü olduğunu bilmesini isteriz. Bunun nasıl olduğunu İspatlıyoruz. Süleyman ATEŞ hoca için şimdilik İyi niyet besleyerek; uygulanan banka para kredi sistemini, kendisinin bilmediğini düşünüyorum. Davet ettiği taktirde; Süleyman ATEŞ hocaya bu konuyla ilgili detaylı bir sunum yapmak isterim. Arzum bu büyük yanlış fetvasından kendisinin dönmesidir. Çünkü biliyorum ki Süleyman ATEŞ hoca, daha önce verdiği yanlış bir fetvadan denme erdemini gösteren bir hocamızdır. Bunun örneğini vermiştir.
Kendisinin bu verdiği fetvadan ötürü, büyük vebalin altına girdiğini düşünüyoruz. Herkes her şeyi bilmeyebilir. Yaşınız tecrübeniz ne olursa olsun hata yapabilirsiniz. ‘’Her bilenin üzerinde bir bilen vardır” ilkesinden hareket ederek; yanlış olan bir şeyi el ele vererek düzeltmemiz gerekir.
Para ve ekonomi ile ilgili islam dünyasında ve Türkiye’de ilahiyat camiası son derece yetersiz ve eksik bilgilerle büyük yanlışlara sebebiyet vermektedir. Amacımız; faizin kalkması için, islami camiada düşmüş kale burçlarına yeniden bayrağın dikilmesidir.
Süleyman ATEŞ hocadan buradan açık bir davet bekliyorum. Her nerede olursa olsun davet ettiği taktirde ben ayağına gideceğim. Bu vesileyle konuyu çok yönlü kendisine izah edelim. Olayın detaylarını kavradığında inanıyorum ki ‘’Bankaların verdiği faiz haram değildir” demekten vaz geçecektir. Yeter ki meseleyi kavrasın, sadece Rabbı olan Allah’tan korksun.
Selam ve dua ile…
Yunus EKŞİ
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi
Selamünaleyküm, süleyman hocaya anlatacağınız konuları burada yazın ki bizde aydınlanalım kardeşim