Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bölgede konuşlanmış Rus barış güçlerinin çalışmaları, sınır hatları ve insani meseleler dahil olmak üzere Moskova’nın aracılık ettiği Dağlık Karabağ ateşkesiyle ilgili “sonraki adımları” tartışma zamanının geldiğini söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan ile Pazartesi günü Kremlin’de görüşmek üzere masaya oturduğu bilgisi geldi.
El sıkışmadan
Görüşme, Kasım ayındaki ateşkesin tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde altı hafta süren çatışmanın sona ermesinden bu yana liderler arasındaki ilk buluşma. Paşinyan ve Aliyev el sıkışmadılar, sadece Putin’in karşısındaki oval bir masaya otururlarken sert selamlar verdiler. Putin, barış anlaşmasının başarıyla uygulandığını ve eski ihtilafın uzun vadeli ve tam formatlı bir çözümü için gerekli temeli oluşturduğunu söyledi.
Rusya’nın aracılık ettiği barış anlaşması, Azerbaycan ordusu ile Ermenistan güçleri arasında dağlık bölge ve çevre bölgelerdeki 44 gün süren çatışmaya son verdi ve Azerbaycan’ın toprak kazanımlarını güvence altına aldı. Bölge Azerbaycan sınırları içinde ve Ermenistan dahil hiçbir ülke tarafından Ermeni toprağı olarak tanınmıyor. Ancak, rakipler arasında binlerce kişinin hayatına mal olan bir savaşın 1994’te ateşkes ile dondurulmasından bu yana Ermenistan tarafından desteklenen Ermenistan güçlerinin ve kendi kendini tayin eden Ermeni yetkililerin denetimi altındaydı.
Pazartesi günü birçok protestocu, Paşinyan’ın Moskova’ya gitmesini önlemek için Ermeni başkentini havaalanına bağlayan bir otoyolu kapatmaya çalıştı, ancak polis onları dağıttı. Ermenistan başbakanı anlaşmayı Azerbaycan’ın tüm Dağlık Karabağ bölgesini ele geçirmesini engelleyen acı verici ama gerekli bir hareket olarak savundu. Anlaşmada Hankendi veya Stepanakert denilen Ermeni denetimindeki bölge merkez şehri Ermenilerde kalıyor. Aliyev bu arada, ülkedeki savaş zaferini Ermenistan’ın tarihi bir haksızlığının sona ermesi olarak nitelendirdi.
Rusya’nın sorunu artan Türk ağırlığını durdurmak
Azerbaycan ve müttefiki Türkiye, Dağlık Karabağ sorununun patlak vermesinden bu yana Ermenistan ile sınırlarını kapatmıştı; bu, karayla çevrili ülkenin ekonomisini zayıflatan bir abluka. Rusya için sorun, Moskova’nın geleneksel olarak kendi etki alanı olarak gördüğü eski Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Güney Kafkasya’da Ankara’nın artan etkisi oldu. Ancak Putin anlaşmaya aracılık etmedeki amacı, Rus barış güçlerini sahaya çıkararak, Moskova’nın kendi askerlerinin ayak izlerini genişletirken daha güçlü bir Türk varlığını şimdilik engellemek oldu.
https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/