Mirat Haber Ajansı
Türkiye’de kısaca Rabıta olarak bilinen Suudi Arabistan denetimindeki Râbıtatü’l-Âlemi’l-İslâmî ya da Dünya Müslümanlar Birliği’nin Yüksek Kurulu, İslam ülkeleri işbirliği arasındaki köprü kurmak için ve İslam ülkelerinin bir çatı organı olması için İslam İşbirliği Teşkilatının rolünün yeterli olduğunu belirtti. Geçen ay Malezya’da düenlenen ancak Suudia Arabistan’ın boykot ettiği İslam Birliği hedefli zirveyi dolaylı yoldan eleştirerek ve İİT’nın daha da güçlendirilmesinin yeterli olduğunu iddia ederek yeni bir oluşuma gerek olmadığını ifade eden kurul, İslam Ümmeti’nin ortak çalışmasının ancak bu çatı altında mümkün olduğunu savundu.
Konsey, bazı ülkelerin bazı Arap ülkelerinin içişlerine karışmasını veya topraklarının herhangi bir bölümünü bahane altında işgal etmesini kınadı. Özel olarak isim vererek Türkiye’nin Libya’ya müdahalesini kınadı.
Bu hafta Salı günü Mekke’de gerçekleşen konseyin 44. oturumunda, İslam Ümmeti’nin bu kritik dönemde daha fazla uyum ve işbirliğini dört gözle beklediği vurguladı. Rabıta yüksek kuruluna 82 ülkeden akademisyenler, liderler, hukukçular, aydınlar ve düşünürler katıldı. Açılış oturumu Büyük Müftü ve konsey başkanı Şeyh Abdülaziz El Şeyh’in konuşmasıyla başladı. Oturumun konuşmacıları arasında, Rabıta Genel Sekreteri Şeyh Muhammed El-Issa, BAE Fatwa Konseyi başkanı Şeyh Abdullah Bin Bayyah ve Afrika Bilginler Forumu Başkanı Şeyh Muhammed El Nahwi de yer aldı. Katılımcılar genelde Suudi Arabistan’a ve Rabıta’ya mali olarak bağlı üyelerden oluşmaktaydı.
Konsey, Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’a İslami eylemlerinden ve dünya çapında barış ve uyum sağlama çabalarına desteklerinden dolayı teşekkür etti. Rabıta konseyi Bin Salman’ın testereli cinayet eylemi konusunda herhangi bir yorum yapmadı.
Rabıta’nın, özellikle İran Devriminden sonra, siyaeten ılımlı yaklaşımda bulunduğu için uluslararası alanda yayılması Batı ülkelerince teşvik edildi. Faizci sistemin Müslüman görünümlü hali İslami Bankalar ve Finans Kurumlarına destek veren Rabıta, Müslüman grupların bulunduğu bir çok ülkede camiler Rabıta denetimine girdi. Ülkemizde 1980’li yıllarda Diyanet imamlarının yurt dışında görev yaparken maaşlarını ödemesiyle gündeme gelmiş, Cumhurbaşkanı Kenan Evren Uğur Mumcu’nun yayınladığı Rabıta yönelimli usulsüzlük suçlamalarına cevap verirken kameralar karşısında ağlamıştı.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi
MİRATHABER.COM- YOUTUBE