Dünya

Rant Kavgası, Afrika Kardinalini Koltuğundan Etti

Vatikan Kaynıyor

Katolik dünyasının Papası Francis, Papalığın Vatikan merkez ofisinin önemli bir parçası olarak iklim değişikliği ve sosyal adalet konularında kilit danışmanlardan biri olan önde gelen Afrikalı bir kardinalin istifasını kabul etti.

Vatikan Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kardinal Peter Turkson’ın resmi olarak İntegral İnsan Gelişimi Sözcülüğü olarak bilinen büyük bölümünden de ayrıldığını söyledi. Diğer yandan bölümün diiğer tüm üst yöneticileri de istifalarını sunmuştu.

İlgili bölüm, barış, adalet, göç ve hayır kurumları gibi konularla ilgilenen dört ofisi birleştirmek için 2016 yılında kurulmuştu. Vatikan kaynakları, başlangıçtan itibaren yönetim sorunları ve bölge savaşlarıyla boğuştuğunu söyledi.

Vatikan, Turkson’un ayrılma zamanlaması veya departmanındaki işlev bozukluğu iddiaları hakkında yorum yapmadı.

Bir çok otorite tarafından yaklaşık 1.500 yıl sonra ilk Afrika papası olmaya aday olarak görülen Turkson, Ağustos ayında görev süresinin sonunda otomatik bir usuli teklifin ardından geçen hafta tekrar istifasını sundu. Bir kaynak ise kardinalin, bazı personele “bıktığını” söylediğini söyledi.

Ganalı 73 yaşındaki Turkson, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu gibi yüksek profilli uluslararası mekânlarda Vatikan’ı temsil etti.

Bu yılın başlarında Gineli Kardinal Robert Sarah’nın emekli olmasının ardından, Vatikan’dan hiçbir Afrikalı büyük bir departmana gitmeden ayrıldı.

Üst düzey bir Vatikan kaynağı, papanın Turkson’a Vatikan’da üst düzey bir iş daha vermesinin beklendiğini söyledi.

Departman, bu yılın başlarında papanın talebi üzerine Chicago Kardinal Blase Cupich başkanlığında harici bir incelemeye tabi tutuldu.

Sarsıntı, yaz boyunca biri emeklilik nedeniyle, diğeri ise ani ve açıklanamayan iki üst düzey ayrılmayı takip ediyor.

Turkson, 80 yaşına gelene kadar, Francis öldükten veya Kilise kurallarına göre emekli olduktan sonra bir sonraki papayı seçmek üzere bir kardinaller meclisine girmeye hak kazanacak.

Katolik Kilisesi, tarihinin başlarında, sonuncusu 5. yüzyılda olmak üzere, Afrika kökenli birkaç papaya sahipti.

Vatikan, bakanlığın geçici olarak göçmenlik uzmanı Kardinal Michael Czerny ve ekonomist Rahibe Alessandra Smerilli tarafından yönetileceğini söyledi.

Edinilen bilgilere göre, kardinalin istifasının esas sebebinin rant kavgası olduğu belirtiliyor. Özellikle Afnika’daki yoksulluk ve açlığa karşı mücadele için Katolik papalığın gereli adımları atmadığı, hükmettiği trilyonlarca doları başka kişi ve ailelerin emrine sunması olduğu öne sürülüyor. Avrupa kökenli papaladın da ırkçı söylem ve davranışları Katoliklerin siyahi grupları arasında büyük bir hoşnutsuzluğa sebep olduğu biliniyor.

Recent Posts

  • VİDEOLAR

Önlerinde Deniz Arkalarında Ölüm Var

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

15 saat ago
  • Ekonomi

BÜYÜK TRANSFERLER KARABORSAYA GEBEDİR

Yüce Kitabımız Kur’ân’a göre Cennet’e gireceklerin vasıfları arasında iç huzuru ile namaz kılma, zeâat verici…

15 saat ago
  • Gündem

Hollywood Yıldızlarından ABD’ye Çağrı: İsrail’e Silah Vermeyi Durdurun

Hollywood Yıldızlarından ABD’ye Çağrı: İsrail’e Silah Vermeyi Durdurun Gazze’deki Kayıplar ve Hollywood’un Tepkisi Hollywood yıldızları,…

15 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Gazze Şeridi’ne Yönelik Saldırıları Sürüyor: Yüzlerce Kayıp

İsrail’in Gazze Şeridi’ne Yönelik Saldırıları Sürüyor: Yüzlerce Kayıp Gazze’de Saldırılar Artıyor İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yönelik…

16 saat ago
  • Gündem

Kahramanmaraş’ta art arda Korkutan Depremler Meydana Geldi

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Dakikalar sonra ise aynı bölgede 5 büyüklüğünde…

17 saat ago
  • Makale

HZ. MUHAMMED’İN ASKERLERİ BİLE OLAMAYIZ

Türkiye’de şu son günlerde sayıları azımsanamayacak olan yeni mezun teğmenlerin korsan yeminlerini izledik. Mirat Haber.com…

17 saat ago