Yeni bir rapor, Çin’in güneş paneli üretiminin küresel tedarik zincirinde Uygur zorunlu işçi çalıştırmasına karşı uyarıda bulunuyor.
Yeni bir rapor, Çin’in güneş paneli üretiminin küresel tedarik zincirinde Uygur zorunlu işçi çalıştırmasına karşı uyarıda bulunuyor. Birleşik Krallık Sheffield Hallam Üniversitesi tarafından yapılan çalışma, kuzeybatı Xinjiang (Türkçe’de Sincan olarak telaffuz ediliyor) bölgesindeki Çin “işgücü transferlerinin” sürekli yeniden eğitim ve hapsetme tehdidiyle desteklenen, benzeri görülmemiş bir baskı ortamında gerçekleştirildiğini söyledi. Sincan bölgesi, Müslüman azınlık Uygurların zulüm ve tutuklamaya maruz kaldığı yer.
Dünya polisilikonunun yarısı Uygurlardan
Rapor, dünyadaki polisilikon üreticilerinin yüzde 45’inin Uygurların çoğunun yaşadığı Sincan’da bulunduğunu da ekledi. Polisilikon, güneş modüllerinin yüzde 95’inde kullanılan birincil bir malzemedir. Araştırma, güneş modülü üretiminin ayrılmaz bir parçası olan Çin’den gelen güneş enerjisi hammaddesi polisilikon, külçe ve hücre üreticilerinin çoğunun, bölgedeki yerli halkın zorunlu iş gücü transferlerini kullanan bölgede faaliyet gösteren tesisler olduğunu belirledi. Bu üreticilerin birçoğunun Sincan Üretim ve İnşaat Yönetimi ile ilişkileri var.
Ülkeler sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdünde bulundukça, güneş panellerine olan talep arttı. Araştırmacılar, tedarik zincirleri bir şekilde zorla çalıştırma ile bağlantılı olan 90 Çinli ve uluslararası şirket belirlediler. Güneş paneli üreticilerini tedarik zincirlerini değerlendirmeye ve başka yerlerden malzeme tedarik etmeye çağırdılar. Raporda ana hatları verilen örneklerin, paydaşlara güneş enerjisi tedarik zincirlerinde zorla çalıştırmanın mevcut olduğuna dair kanıt sağlama amacı taşıdığını söylüyorlar.
Almanya, İngiltere ve ABD’nin geçen hafta hak ihlallerini kınayan sanal bir BM toplantısı düzenlediği Sincan’a erişim izni vermesi için Pekin’e karşı uluslararası baskılar arttı. Çin bu iddiaları defalarca yalanladı. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, olayda tahminen bir milyon Uygur ve ağırlıklı olarak Müslüman etnik azınlıkların keyfi olarak gözaltına alındığını ve bölgede çalışmaya zorlandığını söyledi.