Polis, binlerce Rohingya mültecinin, anakaradaki geniş kamplardan nakledildikleri Bangladeş açıklarındaki kasırgaların vurduğu bir adada yaşam koşullarına karşı protesto gösterileri düzenlediğini söyledi.
Polis, binlerce Rohingya mültecinin, anakaradaki geniş kamplardan nakledildikleri Bangladeş açıklarındaki kasırgaların vurduğu bir adada yaşam koşullarına karşı protesto gösterileri düzenlediğini söyledi. Aralık ayından bu yana Bangladeş, planlanan 100.000 mülteciden 18.000’ini, yaklaşık 850.000 kişinin sefil ve sıkışık koşullarda yaşadığı Cox’s Bazar bölgesinden daha da kötü koşullardaki Bhashan Char adasına kaydırdı. Çoğu, 2017 yılında komşu Budist çoğunluklu Myanmar’dan, Birleşmiş Milletler araştırmacılarının soykırım niyetiyle infaz edildiği sonucuna vardığı acımasız bir askeri saldırıdan kaçmıştı. Polis, Pazartesi günkü protestoya 4 bin kişinin katıldığını ve BM mülteci teşkilatından (UNHCR) yetkililerin teftiş ziyaretiyle aynı zamana denk geldiğini söyledi. Yerel polis şefi Alemgir Hüseyin, taleplerinin burada yaşamak istememeleri olduğunu söyledi.
Bir Rohingyalı adam, tuğlaların atıldığını ve polisin, BMMYK yetkililerinin bulunduğu bir binaya girmelerini engellediğini doğruladı. Uluslararası bir insan hakları savunucusu, polisin protestocuları dağıtmak için cop kullandığını söyledi. Rohingya kaynaklarından alıntı yaparak, çok sayıda protestocunun yaralandığını söyledi. Ancak polis bu iddiayı reddetti. Bir polis sözcüsü, Rohingya protestocularının polis memurlarına saldırdığını ve birkaçını yaraladığını söyledi. Adadaki araçlara da zarar verdiklerini iddia etti. BM mülteci ajansı yaptığı açıklamada, adadaki olaylar sırasında yaralanan mültecilerin raporlarını öğrenmekten derin endişe duyduğunu söyledi. Raporda, etkilenenlerin arasında çocukların ve kadınların da bulunduğuna üzüldüklerini bildirdiler.
Açıklamada, UNHCR heyetinin büyük bir mülteci grubuyla görüşebildiği ve gündeme getirdikleri çeşitli sorunları dinleyebildiği ve heyetin Bangladeş makamlarıyla daha fazla tartışacağı belirtildi. Heyet, üst düzey hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Dakka’ya dönmeden önce Salı günü Cox’s Bazar’daki Rohingya mülteci kamplarını ziyaret edecekti.
4 Aralık’ta Bengal Körfezi’ndeki adaya yapılan ilk transferden sonra, Rohingya mültecileri dövüldüklerini ve yer değiştirmeyi kabul etmeleri için korkutulduklarını söyledi. İddiaları insan hakları grupları tarafından tekrarlandı. Bangladeş hükümeti, yer değiştirmenin gönüllü olduğu, adanın güvenli olduğu ve tesislerinin kamplardakinden çok daha iyi olduğu konusunda ısrar ediyor. Polis, son haftalarda adadan kaçıp Cox’s Bazar’a dönmeye çalıştıktan sonra aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 49 Rohingya’nın tutuklandığını söyledi. Ancak Rohingya liderleri, topluluklarından yüzlerce olmasa da çok sayıda insanın kaçtığını söylüyor.
Bazıları adaya taşınmayı kabul etmeden önce, sadece gidip bakmalarının rica edildiği, beğenmezlerse Cox’s Bazar’daki ailelerinin yanına dönebileceklerine dair güvence verildiğini, ama gidince geri dönemediklerini söylüyor. Ayrıca adada çalışabilecekleri, çiftçilik yapabilecekleri ve balık tutabilecekleri sözü verilmişken bunlar yerine getirilmedi. Müslüman Rohingya mültecilerine kendileriyle akraba olan Müslüman Bangladeş devleti tarafından sadece hayatta kalacak kadar az yiyecek veriliyor ve kafeslerde hapis olarak tutuluyorlar.