Rus polisinin Kremlin’in Ukrayna’da savaşmak için binlerce rezerv asker çağırma kararına karşı toplanan yüzlerce protestocuyu tutukladığı bildirildi.
Rus insan hakları grubu OVD-Info, toplam sayının 1.300’ün üzerinde olduğunu belirtti. En çok tutuklanma St Petersburg ve Moskova’da gerçekleşti.
Irkutsk ve diğer Sibirya şehirlerinde ve Yekaterinburg’da onlarca protestocu tutuklandı.
Vladimir Putin’in açıklamasının ardından Rusya’dan yapılan uçuşlar hızla tükendi.
Sosyal medyadaki resimler, sınır kapılarında uzun kuyruklar olduğunu gözler önüne serdi ve Google’da “Rusya’dan nasıl çıkılır” araması hızla arttı.
Rusya cumhurbaşkanı kısmi seferberlik emri verdi, bu da Ukrayna’da son zamanlarda savaş alanında terslik yaşayan Rus güçlerini desteklemek için yaklaşık 300.000 askeri rezervin – muaflar hariç – hazırlanacağı anlamına geliyor.
Bu hamle, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinin Rusya’ya katılım konusunda ani referandumlar ilan etmesinden bir gün sonra geldi.
Ukrayna ve müttefikleri tarafından kınanan açıklamalarda Putin, Rus topraklarını korumak için “mümkün olan tüm araçları” kullanacağını vurguladı – bunun nükleer silahları dahi içerebileceğini ima etti.
PROTESTOCULARA SERT MÜDAHALELER
Moskova savcılığı Çarşamba günü, internette izinsiz sokak protestolarına katılma veya bunlara katılma çağrılarının 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği konusunda uyardı. Silahlı kuvvetlerin itibarını zedelemeye, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonu hakkında “sahte haberler” yaymaya veya gençleri protesto etmeye teşvik etmeye karşı yasalar uyarınca yargılanabilirler.
Rusya’nın Ukrayna savaşı hakkında “dezenformasyon” yayanlara ve Putin karşıtı eylemcilere yönelik polis tacizi nedeniyle aldığı sert önlemler, savaş karşıtı protestoları nadir hale getirdi.
Ancak savaş karşıtı muhalefet grubu Vesna, yaygın protestolar çağrısında bulundu ve Telegram’da Rusya genelinde çok sayıda tutuklama olduğunu bildirdi. Yekaterinburg’dan bir video klipte, polisin protestocuları şiddetle bir otobüse bindirdiği görüldü.
Vesna, eylemini “mogilizasyona hayır” olarak nitelendirdi – bir kelime oyunu, çünkü Rusça’da “mogila” mezar anlamına geliyor.
Rus insan hakları grubu Agora’nın avukatı Pavel Chikov, Agora’nın yardım hattına Salı sabahından bu yana askerlerin hakları hakkında bilgi isteyen Ruslardan 6.000 soru geldiğini söyledi.
Bu arada, Türkiye’deki İstanbul ve Ermenistan’daki Erivan gibi popüler havaalanlarına uçuşlar durduruldu ve kalan koltuk fiyatları fırladı.
Associated Press’in haberine göre, Moskova’dan İstanbul veya Dubai’ye uçuşların fiyatı, Putin’in açıklamasının hemen ardından tek yön ekonomi sınıfı için 9.200 Euro’ya (165.800 ₺) ulaştı.
HERKES KORKU İÇİNDE
Kremlin’in seferberlik hamlesi, Kiev güçlerinin Rus ordusuna ağır kayıplar verdirmesi ve Harkov’un doğusundaki devasa bir alanı yeniden ele geçirmesinin hemen ardından geldi.
Başkan Putin’in devlet medyasını kontrol etmesi, birçok Rus’un, Ukrayna’nın “neo-Nazi” hükümetinin ve NATO’nun Rusya’yı tehdit ettiği ve Ukrayna’daki etnik Rusların savunulması gerektiği yönündeki iddiasını desteklemesini sağladı. Gerçekte Ukrayna hükümeti demokratik olarak seçilmiştir ve yönetimde hiçbir aşırı sağ politikacı yoktur.
Rusya’nın Ukrayna’daki Kremlin hattına muhalefetinin ölçeğini ölçmek, medya kısıtlamaları çok sıkı olduğu için zor.
Rusya’da, artık seferberliği organize etmek zorunda olan Putin yanlısı bölge valileri buna desteklerini dile getirdiler.
Ulyanovsk valisi Alexei Russkikh, “Zayıflamayacağız, bölünmeyeceğiz veya yok edilmeyeceğiz” dedi. “Bölgemiz, ülkemizdeki diğer tüm bölgeler gibi, vatandaşları askerlik için seferber etmekle yükümlüdür.”
Çelyabinsk valisi Alexei Teksler, seferberliğin Rusya’nın “egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü” sağlamak için gerekli olduğunu söyledi.
Ancak genç Rus erkekler BBC’ye çağrıyla ilgili korkularını anlattılar.
St Petersburg’daki Matvey, “Bunun asla olmayacağını umuyordum” dedi. Artık Putin’in geri adım atmayacağı ve aptal savaşını son Rus vatandaşına kadar sürdüreceği açık.” “Bu seferberlik aşamasında askere alınmamalıyım, ancak işlerin daha da kötüye gitmeyeceğinin garantisi yok” dedi.
İngiltere’de yaşayan 31 yaşındaki Rus Evgeny, BBC’ye şunları söyledi: “Kesinlikle herkes korkuyor, herkes etrafa seferberlik konusunda farklı bilgiler gönderiyor. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamak çok zor. Hiç kimse hükümete güveniyor.”
ÇEVİREN: Abdulkadir BEKDEMİR