Rusya ve Kırgızistan’ın ortak olarak başlattığı Orta Asya altın projesini başlattı. Projenin bölgede ekonomik kalkınmayı sağlayacağı düşünülüyor.
Mirat Haber Ajansı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kırgız mevkidaşı Sadyr Japarov, Kırgızistan’ın en büyük ikinci altın yatağında madencilik operasyonları başlattı. Ekonomiye yatırımı artıracağına ve devlet bütçesini dolduracağına söz verdiler. İki lider, Rusya’nın İttifak Grubu tarafından işletilen bir maden olan Jerooy altın arıtma tesisini 17 Mart’ta bir video bağlantı töreniyle açtı. Putin, projenin ömrü boyunca toplam 600 milyon dolarlık rekor miktarda yatırım göreceğini belirtti. Ayrıca Kırgızistan’ın bütçesini projeden yılda yaklaşık 70 milyon dolar sağlayacağına söz verdi. Tahminlere göre madende yaklaşık 90 ton altın ve 25 ton gümüş bulunuyor ve yıllık altın üretimi sonunda 5.5 tona ulaştı.
Dağlık bölge Jerooy’daki fabrikanın geçen yılın sonlarında faaliyete geçmesi planlanıyordu, ancak seçim sonrası ayaklanmalar nedeniyle saldırıya uğradı ve bu durum, hükümetin devrilmesinin ardından Japarov’un lider olarak ortaya çıkmasına neden oldu. Talas eyaletindeki madene giderken Japarov, çevresel kaygılar nedeniyle Jerooy projesini protesto eden ve topluluklarının depozitodan yararlanmasını talep eden yerel halkla buluştu. Törende, Japarov istikrar çağrısında bulundu ve projenin devlet bütçesi açısından önemini vurguladı. Altın ve diğer doğal kaynaklar, her yıl yüz binlerce göçmen işçiyi Rusya’ya gönderen Orta Asya ülkesinin zayıf ekonomisinin temelini oluşturuyor. Ancak ülkenin Kumtor’daki en büyük altın yatağı da dahil olmak üzere madencilik projeleri protestoları çekti ve son yıllarda kaynaklar için siyasi bir çekişme kaynağı oldu.