Tacik aktivist İzzat Amon hayatını, Rusya’da Tacik göçmen işçilerin haklarını savunarak geçirdi. Rus yetkililer Amon’u gözaltına alındığı ve Tacikistan’a iade edildiğini iddia ediyor.
Tacik aktivist İzzat Amon hayatını, Rusya’da Tacik göçmen işçilerin haklarını savunarak geçirdi. Rus yetkililer Amon’u gözaltına alındığı ve Tacikistan’a iade edildiğini iddia ediyor.
48 yaşındaki İzzat Amon, hayatının yarısını Rusya’daki Tacik göçmen işçilere yardım ederek geçirdi. Geçen hafta Rus yetkililer Amon’u gözaltına aldı ve Moskova’daki çalışmalarıyla ilgili olarak sahtekarlıkla suçlandığı Tacikistan’a zorla iade etti. Sınır dışı edilmeden önce aceleyle toplanan bir duruşmada, bir Rus mahkemesi de onu Rus vatandaşlığından mahrum etti. Amon, Rusya’da yakalanan ve Tacikistan’a geri gönderilen ilk Tacik değil ancak durumu diğerlerinden farklı. Amon, son zamanlarda Tacikistan hükümetini eleştirmesine rağmen Tacik muhalefet partisinin üyesi değil. Amon’un Tacikistan’a zorla geri dönmesinin koşulları da aynı derecede rahatsız edici, çünkü bu çok yaygın hale geldi. Amon aylar önce arkadaşlarına Tacik makamlarının onun Tacikistan’a geri gönderilmesini istediğini bildiğini ifade etti. Arkadaşlarına, terörist faaliyetlere karışmakla ilgili suçlamaların nihayetinde kendisine karşı açılmasını beklediğini ifade etmişti.
Moskova’da Amon, Tacikli göçmen işçilere, Tacik yetkililerin bile gerekli olduğunu söylediği türden hizmetler sundu. İzzat Kholov olarak da bilinen Amon, Rus vatandaşlığını kazandığı 1996 yılından beri Rusya’da yaşıyor. 2000 yılında Moskova’ya taşındı ve Moskova Tacikler Merkezi’nin kurulmasına yardım etti. Tacik vatandaşlarının Rus makamlarına düzgün bir şekilde kaydolmalarına ve yaşayacakları ve çalışacakları yerler bulmalarına yardımcı olan bir organizasyon. Amon’un kuruluşu, Taciklerin Rusya’da yasal sorunlarla karşılaşmasına da yardımcı oldu.
Amon, Tacikli göçmen işçilere yönelik hak ihlalleri konusunda Rusya’ya yeterince baskı yapmadıkları için Tacik yetkilileri alenen kınadı. İnsan hakları örgütleri, Rusya’da dövülen ve hatta öldürülen Tacik uyrukluların raporlarının sayısına bakıldığında, Tacik göçmen işçilerin Rusya’daki en savunmasız insanlar arasında olduğunu ifade ediyor. Amon’un Tacik ve Rus yetkililer tarafından hedef alınması, her ülke tarafından yapılan birçok bağlayıcı uluslararası insan hakları taahhüdünü ihlal etmekte. Bu, bir kişinin işkenceye maruz kalması muhtemel bir ülkeye geri gönderilmesinin yanı sıra keyfi bir şekilde vatandaşlıktan mahrum bırakılmasını da içerir. Bunun gibi vakalar, son birkaç yılda Tacikistan’daki hak krizinin ne ölçüde kötüleştiğini de yansıtıyor.