Mirat Haber Ajansı
Dünyada yer alan ellinin üzerindeki Müslüman çoğunluğa sahip ülkenin büyük bölümü Afrika’da ve özellikle de Büyük Sahra’nın ötesinde yer alan Afrika ülkelerinde yer almakta. Bu ülkelerde ortalama yaş çok düşük, nüfus artışı çok hızlı ve yüzyıllarca yapılan sömürünün sonucunda çok fakirleşmiş durumda. Bu nedenle sağlık sistemleri üst düzeyde olmadığından Korona krizine hazır da değiller.
Bununla birlikte bir avantaj, bu ülkelerin arazilerinin geniş nüfus yoğunluklarını kısmen daha az olması. Diğer yandan güneş ışınlarının yoğunluğu sonucu açık alanlarda virüslerin yayılmasının zorlaşması. Ülkelerde aşiretler ve büyük ailelerin olması, yaşlılara saygı ve bakımın olması, AİDS’in de yayılmasını engelleyen ahlaki değerlerin ve serbest temasın diğer Afrikalılara göre daha fazla olması gibi nedenlerle bazı avantajlar da bulunmakta.
Yine de en tehlikeli bölgeler hızla gelişen ve sağlık sistemi zayıf olan Lagos gibi megakentler, metropoller, büyük şehirler ve başkentler. Buralarda bir salgını önünün alınması zor görünmekte.
Sahra Ötesi Batı Afrika’daki Müslüman ülkelerde dün itibariyle 302 vaka Burkina Faso’da, 219 Senegal’de, 218 Fildişi Sahili’de, 210 Nijerya’da, 205 Gana’da, 120 Nijer’de, 73 Gine’de, 41 Mali’de, 16 Ekvator Ginesi’nde, 15 Gine-Bissau’da, 6 Moritanya’da, 4 Gambiya’da, 2 de Sierra Leone’de görülmekte. Sahra Ötesi Doğu Afrika’daki Müslüman ülkelerdeyse durum farklı değil. 50 Cibuti’de, 48 Uganda’da, 22 Eritre’de, 10 Sudan’da, 9 Çad’da, 7 vaka da Somali’de bildirilmiş durumda.
Ancak geçtiğimiz hafta bu ülkelerin bazılarında hiç vaka olmadığı düşünülürse, olabilcek pek çok vakanın da bildirilmediği ya da testlerin yapılamadığı akla getirilirse tehlikenin Afrika Müslümanları için de geçerli olduğu endişesi korunmakta.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi