Seçilenler, Kaybedenler…Olarak İslami Görevlerimiz I*

HAYIRLAR İÇİN SİVİL ÖRGÜTLER OLUŞTURMALI VE YAŞATMALIYIZ

Bismillahirrahmanirrahim

Herkes Hayır Yapmakla Yükümlü Kılınmıştır

Yüce Rabbimiz zengin-fakir, kadın-erkek, genç-yaşlı ve alim-cahil ayırımı yapmaksızın Yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerim’de bizlere; “Hayırlaryapınız”buyurur. Rabbimiz bizlere; “Yaradan’a itaat ve yaratılanlara faydalı olan işlerde yardımlaşınız” buyurarak görev yükler.Hayırlarda yarışınız.”emrini  de verir. Bu emirleriyle Rabbimiz Hayır ve Birr gibi iki Kur’ânî kavramı kullanarak bizi iyi olan, güzel olan, doğru olan; şahıs, aile ve toplum yararına olan ve  insanlara faydalı olabilecek olan sözlere, davranışlara, işlere ve ilişkilere yönlendirmektedir.

Hayırlar İçin Sivil Örgütler Oluşturmalı  ve Yaşatmalıyız

Yapmamız, yardımlaşmamız ve yarışmamız gereken hayırlar iki bölüme ayrılır. Bunlardan bir bölümü kişi olarak tek başımıza yapabileceklerimizdir. Diğer bir bölümü de ancak birliktelik halinde başarabileceklerimizdir.

Yaşadığımız dönemlerde insanımıza, toplumumuza, ülkemize ve insanlığa ışık tutacak, yarar sağlayacak hayırlar ancak birliktelik içinde yapılabilir. Bunun içindir ki Yüce Rabbimiz Kur’ân-ı Kerim’in Âl-i İmran Sûresi’nin 104. âyetinde bizlere birlikteliği emir buyurmakta, güncel ifadesiyle sivil örgütler oluşturmamızı emretmektedir. Bu ayet-i kerimede Rabbimiz şöyle buyurur:

“ (Ey müminler!) içinizde aynı inanç ve amaçları paylaşan topluluklar oluşturun. Hayra çağıracak; İslâm Dîni’nin, ortak aklın ve ilmin  verileri olan Marûf’a yönlendirecek; İslâm Dîni’nin, olgun aklın ve bilimsel verilerin sakındırdıkları olan Münker’den kaçındıracak örgütler oluşturunBaşarılı olacak olanlar da onlardır.”

Hiç şüphe edilmemelidir ki bu Âyet-i Kerîme’de bizlere asrımızın yükselen değerleri arasında yer alan sivil örgütleri oluşturmayı emir buyurmaktadır. Nitekim tarihimizde de Vakıflar yoluyla bu emir gerçekleştirilmiştir.

Yaşadığımız dönemde sanayi ve ticaret odaları, barolar, sendikalar, Kızılay, Yeşilay, Çocuk Esirgeme Kurumugibi kurumlar, siyasi partiler, dernekler, Vakıflaryaşadığımız toplumda kurulmuş olan sivil örgütlerdir. Bu örgütlere katılmak ve yenilerini, örneğin eşcinsellik ile mücadele edebilecek veya faiz karşıtı mücadelesini sürdürebilecekörgütler oluşturmak bizim görevimizdir.

Odalar, barolar, sendikalar, siyasi partiler gibi sivil örgütleri ve benzerlerini oluşturmak ve yaşatmakla yükümlü olunca sürekli olarak seçmen ve aday olabileceğimiz gibi seçilenlerden ve kaybedenlerden de olabiliriz. O halde seçmenler, seçilenler/kazananlar ve de kaybedenler olarak yapmamız gereken birtakım İslâmi görevlerimiz vardır.

• Beş bölüm halinde devam edecek  yazılarımız bu başlık halinde yaptığımız televizyon pragramımızın deşifresi esas alınarak hazırlanmıştır.

Devam Edecek

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

5 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

5 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

9 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

10 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

11 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

11 saat ago