islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Siyaset Kutsallaştırılıyor mu

Siyaset Kutsallaştırılıyor mu
30 Ekim 2018 08:06
A+
A-

Siyaset, sözlüklerde insan yönetme sanatı olarak bilinmektedir. Dolayısıyla siyasetin bir toplumda çok önemli bir görev olarak işlerlik göstermesi gerekir

Elbette siyaset yapmanın salt bir yönetme fonksiyonu olmadığını da belirtmek lazım. Çünkü siyasi yönetim fonksiyonunun temelinde, köklü bir ahlak felsefesi, bilgi birikimi ve sosyal kurallar sisteminin bulunması icabeder. İnsan ve toplum, kültürel ve sosyolojik çevre içinde yaşamakta ve siyasetin de bu dinamikler  üzerine kurulması gerekmektedir. Aksi halde, siyasetten beklenen fonksiyonun elde edilmesi mümkün olamamaktadır.  Siyaset, insan yönetimini  adalet, merhamet ve insanın değerli olması gibi  ahlaki değerler üzerine kurduğu ölçüde,  gerçek amacını elde edebilme imkanına sahiptir.Günümüzde siyaset  bu derin ve kapsamlı manasından uzaklaştığı gibi, siyasetçi de yukarıda belirttiğimiz  gerekli alt yapı ve idealist özelliklerinden mahrum bulunmaktadır.

Bunun birinci sebebi, siyaset müessesinin Batılılaşma ile birlikte “politika”  dediğimiz, “idare etme ve etki altına alma gibi  cezbedici ve yanıltıcı  özelliklere dönüşmesidir. Batı’nın sınıflı yapısının ve  siyasetinin Makyavelci  “iki yüzyülülüğü” nün benimsemesi sonucunda, düşünce ve ideal olarak toplumu “parçalı” kabul eden bir dünya görüşüne uygun hale getirilmesi sağlanmıştır.   İkinci  husus ise, günübirlik siyaset olarak gerçekleşen politika’nın, siyasetin ahlaki ve kültürel özelliğinde soyutlanarak sadece kazanmak ve etkinliğini sürdürmek amacıyla vasıfsız insanların yer aldığı bir “nitelik kaybı” na uğramasıdır.

Bu durum, siyaseti kendi mana ve sorumluluğundan uzaklaştırıp, bu önemli ve hayati hizmeti  aşağı seviyeye çekerken, nefse uygun fayda ve cazibesini arttırarak, birçoklarının  bu alana ihtiraslı bir şekilde yönelmesine yol açmaktadır.

Günümüz politikası, büyük rantlar sağlaması, insanın egosunu tatmin etmesi ve  kitlelerin gözünde sanal bir  itibar sağlaması sebebiyle  dünyevi  nimetlerin birçok insanın zaafını çekerek yoğunlaştığı  “kolay prestij alanı” olarak  belirmektedir.

Siyasi sistemin bu faydacılığı,  liderin ve siyasi parti’nin, siyasete yeni ve olağanüstü değerlerin yüklenilmesine ve giderek bu  amaçlar için birçok değerin feda edilerek onların yüceltilmesi noktasına kadar gelinmiştir. Artık, bu merhaleden sonra siyaset ve parti, ideal haline gelmiş ve kutsal bir hüviyete sokulmuştur.

Bir andan itibaren dini, ahlaki ve kültürel inanç ve ideallerin yerini, siyasi parti sevgisi ve aşkı  almıştır.  Artık, o partinin insanları, hayat görüşü ve değerlendirme kriteri olarak  “kadim” inanç ve değerler yerine, parti lideri veya parti politikasının belirlediği ve çoğu zaman gerekçesini bilmedikleri karar ve politikaları, “siyasetin doğruları” na göre yapmak durumunda olacaklardır. Çünkü, bir gönülde iki tane “sevgili” ye yer yoktur… Bu durum, bir yerde kendi kardeş ve dostlarını bile, siyasi menfaatler sebebiyle ” değerler dairesi” nin dışına çıkararak, onların değersiz hale getirilmesine yol açmaktadır.

Böyle bir yöneliş ve yaşayış, insanı ve toplumu benimsediği din, ahlak. ve kültürlerin kapsayıcı, iradi ve inanç merkezli hareket ve davranış çizgisinden uzaklaştırmaktadır.
Bugünkü  toplumsal halimiz ve gidişatımız, bu yeni kutsal ile çerçevelenmiş ve onun aşkı ve bağlılığı ile diğer  önemli aşk ve bağlılıkları ikinci dereceye düşürmüş  ciddi “sosyal sapma” seviyesine gelmiştir.

Halbuki bir toplumun inanç ve ahlakı, o toplumdaki insanların  ideal ve düşüncelerini  göre düzenlenmesini gerektiriyor. Bunun dışındaki her ideal ve kültür, o temel değerlere göre biçim almak durumundadır.  Eğer vasıtalar, ideallerin ve temel düşüncelerin yerini alırsa, orada insanın  günübirlik  hedeflerini idealleştirmiş oldukları anlaşılır. Ayrıca toplum, kendini geçici kişi ve ideolojilerin etki alanına sokarsa,  bu durum; bizim inanç ve ahlak değerlerimizin kabul etmeyeceği bir yolun seçilmesi demek oluyor…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.