Sokaktaki Gerilim Meclis’in Bir Tezahürüdür

Sakarya’da Ak Partili ve Chp’liler Karşı Karşıya

CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, TBMM’de AK Parti ve CHP arasında yaşanan kavgada yaralanan CHP’li Engin Özkoç‘a destek olmak için, Sakarya CHP il binası önünde 200 kişiden oluşan bir grup ile basın açıklaması yaptı. Aynı esnada Özkoç’u kınamak için CHP il binası önünde toplanan Sakarya Milli İrade Sivil Toplum Kuruluş üyeleri ve AK Partili grup basın açıklaması yapmak isteyince gerginlik yaşandı. İki grup arasında gerginlik yaşanınca polis araya girdi. Polis, Milli İrade STK üyelerinin parti binasına yaklaşmasını engelledi. Buna karşılık topluluk, caddenin karşısında açıklama yapmak istedi. Basın açıklaması öncesi her iki taraf da sloganlar atarak karşılıklı atıştı. Olaylar sonrası bir kişi gözaltına alındı.

Sokaktaki Gerilim Meclis’in Bir Tezahürüdür

Sevgili Okuyucularım;

Daha bundan birkaç gün önce mecliste yaşanan o nahoş hadiseden sonra siyasetçilerin kullandığı dil üzerine uyarıcı bir yazı yazmıştım.

Şöyle ifade etmiştim: “Siyasetçilerimiz maalesef eleştiri, öneri, tavsiye ve(ya) düşünce boyutlu sözler sarf etmek yerine tahkir, hakaret ve(ya) küfre varan sözleriyle siyaset iklimini bozmaktadır. Siyasetin dili kirlenince toplumda mevcut hukukî, dinî, ahlâkî ve kültürel normlar da zedelenir. Geniş halk kitleleri, siyasete, meclise, partilere, devlete, adalete ve demokrasiye olan güven duygularını kaybeder. Sosyal sapma ve bozulmalar meydana gelir.”

Mezkûr haberde görüldüğü üzere tahminlerim maalesef doğru çıktı. Bizim siyasal ve toplumsal hayata dair sosyolojik tahminlerimizin gerçekleşme ihtimali, davranışsal bilime ve tecrübeye dayandığı için, her zaman yüksektir. Sosyal bilimler bunun için vardır zaten. Sosyal bilimler sadece teorik zeminde bazı tespitlerde bulunmaz aynı zamanda mevcut sosyal verilerden veya toplumsal olaylardan yola çıkarak geleceğe dair bazı somut işaretlerde bulunur. Bu gaybı bilmek ve kehanette bulunmak anlamına gelmez. Fütüroloji diye bir bilim, bunun için, bugün yaşanan hadiseleri dikkate alarak, ileriye dönük senaryolar yapar, bazı olası tahminî gelişmelere dikkat çeker ve gerekli tedbirleri almayı önerir.

Bu bağlamda milleti temsil eden siyasetçilerin tutum ve davranışları, gayri ihtiyari olarak toplumun belirli kesimleri üzerinde benzer ve hatta bunun üzerinde bir etkisi olacaktır. Şeyh Sadi-i Şirazi, boşuna “Halkın bahçesinde padişah bir elma yerse, tebaası ağacı kökünden söker.” dememiş. Milletvekillerinin mecliste sert bir dil kullanmalarının ötesinde birbirlerini yumruklamaları, ister istemez taraftarlarını da daha şiddetli bir ortama sürükleyecektir. Onun için burada siyasetçilerimize/yöneticilerimize meselelerini uhulet ve suhulet ile ele almalarını ve dillerini her türlü kirli virüslerden korumalarını istirham edeceğim.

Temiz Siyaset Dili, Toplumsal Barışa Katkı Sağlar

Lütfen siyasette lisanımızı kirletmeyelim. Yoksa kirlenen lisanımız, toplumsal boyutuyla şiddete zemin hazırlar. Unutmayalım; lisan, bir milletin duygu ve düşünce hazinesi, bir başka ifadeyle bir milletin kültürünün temel unsurudur. Lisan bozulursa, iletişim kopar, şiddet kültürü hâkim olur. Sağlıklı sosyal münasebetlere bağlı olarak toplumda barış ve dayanışmanın geçerli olmasını istiyorsak, ilk önce devlet büyüklerimizin dili tertemiz olmalıdır. Dilinin altında gizli olan insandır. Dil, güzel ise insanın ruhu da güzeldir. Her türlü bireysel ve toplumsal kötülüğün dilden çıktığı son hadiseler açıkça göstermektedir. Hz. Ali’nin şu ibretli sözü, siyasetçilerimiz için bir küpe olmalıdır: “Dilinizi daima iyi kullanın. O, sizi saadete götürdüğü gibi, felâkete de götürebilir.”

Hakikaten dizginsiz siyasî dil, kişiyi maskara eder ama toplumsal yansımaları açısından sosyal felaketlere de yol açar. Halbuki düşünceye dayanan samimî, tatlı, uyarıcı ve akıllı dil, birleştiricidir. Onun için söyleyeceklerimizi iyi düşünüp öyle konuşmalıyız. “Söz, ok gibidir. Senden çıktı mı, artık sen ona değil, o sana hâkim olur.” diyen İmam-ı Şafiî’nin bu sözü her milletvekilinin odasına asılmalıdır. Umulur ki bundan böyle milletvekillerimiz, dillerini daha dikkatli kullanır ve toplumsal gerginliklere yol açmaz.

Prof. Dr. Ali SEYYAR

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

4 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

5 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

9 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

9 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

11 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

11 saat ago