islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

“Sonsuzluğa uğurlanmak” ne demek?

“Sonsuzluğa uğurlanmak” ne demek?
28 Kasım 2017 07:45
A+
A-

Ölümle başlayacak ve Cennet ve Cehennem ile ebediyen devam edecek olan âhiret hayatına inanmak…

Diğer iman esasları ile birlikte âhiret hayatına iman İslam Dini’nin inanç esaslarını oluşturur.

Âhiret Hayatı Kıyamet Olgusuyla Başlayacak

Evren düzeninin bozulacağı, yerküresinin bir başka yere, göklerin başka göklere dönüşeceği, bedenimizin yeniden diriltilerek ruhlarımızla birleştirileceği Kıyamet olgusuyla başlayacak ahiret hayatına iman, değindiğimiz üzere, başlıca iman esaslarımızdan biridir.

Âhiret hayatına iman, istisnasız ama istisnasız bütün iradeli sözlerimizden, tüm iradeli davranışlarımız, işlerimiz ve ilişkilerimizden ötürü hayat filmimize göre, bir diğer anlatımla amel kitabımıza göre yargılanacağımıza imandır. Cennet ile mükâfatlandırılıp Cehennem ile cezalandırılacağımıza inanmadır.

Sonsuzluğa Uğurlanmak?

Son dönemlerde medya haberlerinde sıkça duyar olduk. Ölülerimiz için “sonsuzluğa uğurlanmak” tabiri kullanılmaktadır. Bu tabir bize âhiret hayatına iman duygusunu vermiyor. Şahsen bu satırların yazarında “uzay boşluğunda bir bilinmezliğe atılma” duygusunu çağrıştırıyor.

Açık söyleyelim; bu ifade bize masum gelmiyor. Onu kullanıma sokanlar âhiret hayatına imanı zaafa uğratmayı amaçlamış olabilirler, olmayabilir de. Ama bilgisizlik ve bilinçsizlik yani gaflet ortada.

Maç anlatımları sırasında mağlup olmakta olan kulüp için “Tanrılar onlara yardım etmiyor” şeklinde putperestçe ifadelere bizzat tanık olmuşumdur. Modernleştirilmiş elfaz-ı küfür (kâfirliğe götürücü sözler) her zaman böyle apaçık söylenmiyor. Örneğin “Ebediyete uğurlanmak” gibi örtülü biçimde de kullanılmış olabilir.

Âhiret hayatına iman bir inanç esasıdır. Flu/belirsiz ifadelere yer yoktur. Çünkü Kur’ân-Kerîm müminleri âhiret hayatına kesin olarak inananlar olarak vasfederken, kalplerine iman akmamış çift kişilikli münafıkları da şöylece niteler:

İnsanlardan bazıları da vardır ki inanmadıkları halde biz ‘Allah’a ve Âhiret Günü’ne inandık’ derler. Onlar kendi akıllarınca Allah’ı ve müminleri aldatırlar. Oysaki onlar yalnızda kendilerini aldatırlar ama bunun farkına bile varamazlar.” (el-Bakara 2/4,8-9)

Bize düşen uyarı görevidir ve doğrusuna işaret etmektir. Çünkü iman konusu olan bu gibi söylemler son derece önemlidir.

Biz “Âhiret Hayatı’na uğurlanmak” ifadesini daha doğru buluyoruz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.