islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Sosyal Medyanın Faydaları III

Sosyal Medyanın Faydaları III
A+
A-

İslâm Penceresinden

Belgeselleri Yaygınlaştırma

Sosyal medyanın diğer bir faydası da yararlı belgeselleri yaygınlaştırma imkânı sağlamasıdır. Yeryüzü coğrafyasının farklı kültürler içinde yaşayan insanlarını, bin bir çeşit şehirleri ve canlılarını tanıtan belgeseller, pek çok sanatı da öğretebilmekte ve daha bir çok alanda bilgiler verebilmektedir. İnanır mısınız kardeşlerim bu belgesellerde bilmediğimiz dağları, ormanları, hayvanları, şehirleri izlediğimde inancım daha bir pekişiyor. Çünkü her bir belgesel önümüze Rabbimizin gücü ve rahmetinin yansıtan ufukları açıyor.

Marûfu Emretme

Sosyal medya bir de marûfu emir ve münkeri yasaklama görevimizi yapma ve kolaylaştırma imkanı sunmaktadır. Bu vazifemiz namaz ve zekât ölçüsünde önemlidir. İslâmî bilgi ve bilinç yoksunu olduğumuz için alıştık “ toplumu biz mi yönlendireceğiz, biz mi insanları koruyacağız, bırakınız yapsınlar, her koyun kendi bacağından asılır ” demeye. Biz Müslümanız, marûfu yani dinimizin emirlerini, ortak aklın doğrularını, ilmin / bilimin ortaya koyduğu verileri insanlara duyurmakla yükümlüyüz. Münker’den yani vahiy, akıl ve ilim dışılıktan sakındırmaya memuruz. Yaşadığımız toplumda yönetimlere de katkı vermek zorundayız. Toplumun yaşamından bize ne, diyemeyiz. Aziz Peygamberimiz Medine’de ilk İslâm toplumunu oluştururken her bir Müslümandan marufu emir ve münkerden men görevini yapacağına dair söz /biat alıyordu.

Gençlerimiz insanlık değerlerimizden, ahlâkî ölçülerimizden yani İslâmî ilkelerden kopuyor, uzaklaşıyor. Ahiret saadetini yitiriyor. İşte biz bu yaptığımız programlarla ve yazdığımız yazılarla da bir ölçüde olsun bu aslî görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Büyük faydalar sağlanıyor. “Porno izlemek günah mıdır? başlıklı 5 dakikalık bir program yaparak youtube yükledik. Üç beş yılda bir milyon tıklama yapmış. Gusül abdesti nasıl alınır, başlıklı videomuz üç yüz bin kez izlenmiş. Örnekleri çoğaltabiliriz. Bunlar büyük tebliğler değil midir?

Kalbî Cihad

Sosyal medyanın büyük bir faydası da bize kalbi cihad yaptırabilmesidir. Çok büyük âhiret yatırımlarına sebep olabilmesidir.

Biliyorsunuz sosyal medyada birtakım izlemeler yaparken önümüze haberler düşüyor. İnsanlara ve hayvanlara nice baskılar, zulümler, işkenceler yapıldığını görebiliyoruz. İçimiz nefretle doluyor. İşte yapılanlara yürekten nefretle karşı çıkışımız bizim için kalbî cihad olmaktadır.

Sosyal medyada tanık olduğumuz nice fakirlikler var. İnsanların büyük fakirlik ve zaruret içinde yaşamaları yüreğimizi sızlatıyor. İmkânımız olsa da yardım ulaştırabilsek diyoruz. İşte kalbimizde böylesi duygulara yer vermemiz de Rabbimiz katında büyük sevaplar sağlayıcı kalbî cihad oluyor. Yardımlar yapıldığına, adalet gösterildiğine şahit olduğumuzda mutluluk duyuyoruz. Mutluluk duyduğumuzda iyilik yapanları manen bağrımıza basıyor, onlara dualar ediyoruz. Bu da bizlere sevaplar sağlayan kalbî cihad oluyor.

Peygamberimizin bir müjdesi var; bir insan bir işi yürekten samimiyetle yapmak isterse Allah ona bir birim sevap verir. Yapmak ister de şu veya bu sebeple yapamazsa ona da bir birim sevap verir. Yapmak ister de yapabilirse 10 katından 700 katına kadar onu mükâfatlandırır. Zulümler de böyledir. Onlara kalben nefret duyulursa her nefret duyuş bize sevap kazandırır. Bilfiil atılım yaptığımızda ise Allah’ın takdir edeceği kadar sevaplara nail olabiliriz.

Bu arada unutmadan ifade edeyim insan dediğimiz kalptir, kalbi duygulardır. Bunun içindir ki Peygamberimiz, “Allah sizin suretlerinize bakmaz, kalplerinize, kalbi duygularınıza bakar.” buyurmuştur. Amellerden önce kalbî duygularımız gelir. Kalbimizi iyiliklere güzelliklere açabilirsek fiilen yaşama imkânı da bulabiliriz.

Hayat Akıp Gidiyor

Bizler Müslümanız, hayat akıp gidiyor. Sosyal medyada da İslâmî kurallara göre yaşamak zorundayız. Sosyal medyada “önümde bir engel yok, dilediğimi yazarım, istediğim resmi atarım, arzu ettiğim videoyu paylaşayım,” diyemeyiz. Böylesi hakkımız ve özgürlüğümüz yoktur. Biliyorsunuz Rabbimiz katında, herkes en küçücük hayırlarının karşılığını da bulacak, en küçücük şerlerinin de.

Hepinize hayırlı ömürler niyaz ederim aziz okurlarım.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

ETİKETLER: Twitter, Youtube
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.