Sudan ekonomisi ne zaman toparlamaya başlayacak olsa, yeni bir siyasi kargaşayla sarsılıyor ve eskisinden de daha zor bir sürece giriyor.
Devletin ekonomiyi ve genel bütçeyi desteklemek için aldığı çeşitli tedbirler, içinde bulunduğumuz yıl ülke ekonomisinin son 6 yılın en büyük atağını gerçekleştirecekti. Ancak ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki anlaşmazlık durumu kötüleştirdi ve alınan sıkı önlemlere rağmen, bu yıl içinde herhangi bir ekonomik büyüme veya bütçe göstergelerinde iyileşme sağlanamadı.
Son üç yılda Sudan, ekonomik yükünü toplamak için sert önlemler almaya başladı.
Sudan poundunun devalüasyonu, Uluslararası Para Fonu’nun gözetiminde sivil bir geçiş hükümeti tarafından uygulanan bir dizi reformun parçası olarak ülkenin attığı en önemli ve zor adımlardan biri oldu.
Para biriminin düzenli dalgalanması, döviz kurunu aylarca sabitledi. Ancak Ekim 2021’de ordunun hükümeti devirmesinden bu yana ekonomi baskı altında ve uluslararası kanallardan borç desteğinde bulunanlar yardımların çoğunu askıya aldı.
Uluslararası Para Fonu verilerine göre, ekonominin önümüzdeki beş yıl içinde herhangi bir daralma yaşamadan %3’e varan oranlarda büyümesi beklendiğinden, bu yıldan itibaren Sudan ekonomisinin iyileşme hızının başlaması gerekiyordu.
Finansal analist Muhammed Zeydan’a göre Sudan’daki çatışmaların, ülkenin altyapısının tahrip edilmesi, tedarik zincirlerinin bozulması, harcamaların önemli sektörlerden askeri finansmana yönlendirilmesi ve yabancı yatırımcı ve yerel tüketici güveninde düşüş gibi çeşitli ekonomik yansımaları var.
Zeydan, bu faktörlerin hedeflenen ve beklenen büyüme oranlarını etkileyeceğini ve ekonominin 2012’de yaşadığı yüzde 17’lik daralma gibi bu yıl yeniden önemli bir durgunluğa dönmesinin beklendiğini vurguladı.
Çeviri: Tuğba Hamarat
Kaynak: www.asharq.com