islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5077
EURO
36,4331
ALTIN
2.962,75
BIST
9.144,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Sudan: Katliamlar Tecavüzler Ardından Sessizlik

Sudan: Katliamlar Tecavüzler Ardından Sessizlik
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Eski Sudan cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in devrilmesi üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, Sudan’ın yeni yönetimi henüz ayaklanmalarda halka ateş açan ölümcül şiddet faillerine karşı bir dava açmadı. Güvenlik güçleri 3 Haziran 2019’da Hartum’daki bir protesto grubuna saldırdığında çok sayıda protestocu öldürülmüştü. Bazı tahminlere göre, 3 Haziran 2019 Pazartesi günü protestocuların “katliam” olarak adlandırdığı olayda en az yüz kişi öldürüldü. Birçok Sudanlı’nın bunu unutması zor. 3 Haziran’da birkaç saat boyunca Sudan güvenlik güçleri tarafından tecavüze uğrayan düzinelerce kadın ise hala adalet arıyor. Acımasız olaylardan bir yıl sonra hiç kimse sorumlu tutulmadı. İnsan hakları grupları, katliam ve insanlığa karşı suçları işleyenlerin mevcut yönetimde yerlerini koruduklarını öne sürüyor. Uzmanlar bunların rejimi devirmek için pusuda bekleyen yeni cunta tarafından bilinçli yapıldığını iddia ediyorlar.

O gün kötü şöhretli paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) üyeleri ve diğer birlikler, protestocuların hükümetin düşmesini haftalarca talep ettiği başkent Hartum’daki oturma eylemine saldırmışlardı. Ancak, askeri bir savcı şiddet sırasında tecavüz veya cinsel saldırı gerçekleşmediğini savunduysa da Hartum’un Ahfad Üniversitesi travma merkezinde en az 64 tecavüz kurbanı belgelendi. Sudan Doktorlar Birliği en az 60 tecavüz kurbanı tespit etti. Her iki kurum, bunun emirler ve sistematik yürütme yoluyla düzenlenmiş bir senaryo ile yapıldığı sonucuna vardı.

2018’de başlayan protesto hareketi, Nisan 2019’da uzun süredir hükümdar olan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’i devirmeyi ve ortak bir sivil-askeri hükümetin oluşturulmasını başardı. Fakat daha sonra siviller, tasfiye edildi. Ordu, katliamı yapan ve tecavüzleri gerçekleştiren Hızlı Destek Kuvvetleri komutanı General Mohamed Hamdan Dagalo tarafından yönetiliyor. Liderlikte en güçlü kişi olan Dagalo, Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin tam desteğini aldı. Protesto hareketinden askeri subaylar ve sivillerden oluşan Egemen Konsey, 2022 yılı sonuna kadar hüküm sürmek üzere kuruldu. Aynı anlaşma kapsamında, protestolar sırasında suçların bağımsız olarak soruşturulması üzerinde anlaşmaya varıldı. Mağdurlar ve aktivistler, ordunun üst düzey generalleri ilgilendiren bulgulara izin vereceğine çok az inanıyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.