islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,7367
EURO
36,5541
ALTIN
2.951,51
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

SUDAN KRİZİ: 100 BİN SİVİL FELAKETTEN KAÇIYOR

SUDAN KRİZİ: 100 BİN SİVİL FELAKETTEN KAÇIYOR
3 Mayıs 2023 16:30
A+
A-

BM, 15 Nisan’da rakip güçler arasında şiddetli çatışmaların başlamasından bu yana 100.000’den fazla insanın Sudan’ı terk ettiğini açıkladı.

Yetkililer, çatışmalar sona ermezse “tam anlamıyla bir felaket” yaşanacağı konusunda uyardı.

Sudan içinde 334.000 kişi daha yerinden edildi.

Başkent Hartum’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında ateşkes ilan edilmesine rağmen çatışmalar sürüyor.

Savaşan tarafları müzakere masasına oturtmak için diplomatik çabalar artırılıyor.

Salı günü, Güney Sudan dışişleri bakanlığı ordu ve RSF’nin 4 Mayıs’tan itibaren yedi günlük yeni bir ateşkes üzerinde “prensipte” anlaştığını ve müzakerelere temsilci gönderme sözü verdiğini söyledi.

Açıklama, BM’nin Sudan özel elçisi Volker Perthes’in AP haber ajansına iki tarafın “istikrarlı ve güvenilir” bir ateşkes müzakere etmeye karar verdiğini söylemesinden bir gün sonra geldi.

Suudi Arabistan’ın müzakereler için potansiyel bir yer olduğunu da sözlerine ekledi.

Görüşmeler gerçekleşirse, bu çatışma başladığından beri iki taraf arasındaki ilk görüşme olacak.

Sudan sağlık bakanlığına göre, çatışmalarda 500’den fazla kişi öldü ve 4.000’den fazla kişi yaralandı.

Ordu, RSF’yi zayıflatmak amacıyla Hartum’u hava saldırılarıyla vurmaya devam ederken, ateşkes görüşmeleri sürdürülemedi.

Paramiliter grup, şehrin üzerinde bir MiG savaş uçağını düşürdüğünü söyledi, ancak iddia henüz teyit edilmiş değil.

Sudan’ın batısındaki Darfur’da da şiddetli çatışmalar yaşandı.

BM mülteci ajansı sözcüsü Olga Sarrado, Cenevre’de gazetecilere verdiği demeçte, bahsedilen 100.000 kişinin Sudanlıları, evlerine dönen Güney Sudanlı vatandaşları ve halihazırda Sudan’da çatışmalardan kaçan mültecileri içerdiğini söyledi.

Mülteciler ayrıca Sudan’ın kuzeyindeki Mısır ve batıdaki Çad sınırından da kaçıyorlar.

Çoğu Avrupa ülkesi vatandaşlarının tahliyesini tamamladı, Rusya ise Salı günü yaptığı açıklamada, kendi vatandaşları ve “dost ülkeler” in vatandaşları da dahil olmak üzere 200’den fazla kişiyi Sudan’dan tahliye etmek için dört askeri uçak gönderdiğini söyledi.

Hartum’da yiyecek, su ve elektrik tükeniyor, ayrıca BM tarafından Sudan Limanı’na gönderilen acil ihtiyaç duyulan yardım malzemeleri şiddet nedeniyle depolara taşınıyor. Bu arada, yaygınlaşan yağma olayları yardımların teslim edilmesinde güvenli bir yol olmadığı anlamına geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bölge direktörü Ahmed al-Mandhari, Hartum’da sağlık tesislerinin saldırıya uğradığını ve bazılarının askeri üs olarak kullanıldığını söyledi.

Mandhari, BBC’ye verdiği demeçte, “Şimdiye kadar sağlık tesislerine yönelik bildirilen yaklaşık 26 saldırı oldu. Bu saldırılardan bazıları, bu hastanelerdeki sağlık çalışanlarının ve sivillerin ölümüyle sonuçlandı. Ayrıca biliyorsunuz ki bu hastanelerin bir kısmı askeri üs olarak kullanılıyor. Bu sağlık kuruluşlarından personeli ve hastaları dışarı attılar.” ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü, BM’nin Sudan’daki İnsani Yardım Koordinatörü Abdou Dieng, iki haftadan uzun süren yıkıcı çatışmaların ülkedeki insani krizi “tam anlamıyla bir felakete” dönüştürme riskini taşıdığını söyledi.

“Mevcut krizden önce bile, Sudan nüfusunun üçte biri, yani yaklaşık 16 milyon kişi zaten insani yardıma ihtiyaç duyuyordu. Çoğu Darfur’da olmak üzere yaklaşık 3,7 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmişti” dedi.

ÇEVİREN: Abdulkadir BEKDEMİR

KAYNAKÇA: https://www.bbc.com/news/world-africa-65448691

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.