islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Sudan’da Enflasyon %200’ü Aştı

Sudan’da Enflasyon %200’ü Aştı

Mirat Haber Ajansı

Resmi rakamlara göre, Sudan’ın yıllık enflasyonu, ekmek ve diğer temel ürünlerin fiyatlarının artmaya devam etmesiyle yeni bir rekor zirveye ulaştı. Ülkenin Merkez İstatistik Bürosu yaptığı açıklamada, Eylül’deki yıllık enflasyonun Ağustos’taki yüzde 166,83’ten yüzde 212,29’a yükseldiğini söyledi. Raporda, rekor seviyenin ekmek ve sebze fiyatlarındaki artışların yanı sıra artan ulaşım ücretlerinden kaynaklandığı belirtildi. Sudan’ın ulusal para birimi olan Sudan lirası ya da pound, karaborsada 250’ye 1 dolar değerle dramatik bir şekilde düştü. Resmi oran 57 Sudan poundu ile 1$ arasında kalıyor. Koronavirüs salgını ve son dönemlerde yaşanan ani sel felaketleri enflasyonu daha da artırdı. Yetkililer Eylül ayında ekonomik acil durumda ülkenin doğal afet bölgesi olduğunu ve üç aylık olağanüstü hali ilan etti.

Enflasyon, ordunun Nisan 2019’da halk ayaklanmasının ortasında eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir’i devirmesinden bu yana sürekli yükseliyor. Ekonomi, 1989 askeri darbesinden bu yana ülkeyi yöneten El Beşir yönetimindeki ABD’nin on yıllardır yaptırımlarından ve kötü yönetiminden zarar gördü. Geçiş hükümeti, devasa bir bütçe açığı ve yakıt, ekmek ve ilaç dahil temel mallarda yaygın kıtlık nedeniyle ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor. Sudan’ın dış borcu 60 milyar dolara yakın ve borçların hafifletilmesi ve dış kredilere erişim, ekonomik toparlanmanın kapısı olarak görülüyor. Ancak dış kredilere erişim, ülkenin “terörizmin” devlet sponsoru olarak ABD tarafından kara listeye alınmasıyla ilgili yaptırımların kaldırılmasına bağlı. Onun içinse İsrail’i tanıması şart koşuluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.