Suriye, küresel aşı paylaşım platformu COVAX’tan ilk COVID-19 aşılarını birkaç hafta içinde teslim alacak. COVAX, Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 20, yılsonuna kadar kuzeydoğu ve kuzeybatıda yaklaşık beş milyon insanı aşılamayı hedefliyor.
Suriye, küresel aşı paylaşım platformu COVAX’tan ilk COVID-19 aşılarını birkaç hafta içinde teslim alacak. BM sağlık dairesi, yaptığı açıklamada, bunun savaştan zarar gören ülkenin ulusal aşılama programını önümüzdeki ay başlatmasına izin vereceğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün Suriye misyonu başkanı Akjemal Magtymova, ilk sevkiyatların bir milyon dozluk AstraZeneca Serum Institute India (AZSII) aşılarından oluştuğunu bildirdi. Magtymova, COVID aşılarına küresel olarak eşit erişim sağlamaya yönelik COVAX girişiminin, sağlık sistemi ve mali kaynakları ciddi şekilde zorlanan Suriye için bir rahatlama olduğunu ifade etti. Sağlık yetkilileri, Çin’in önde gelen sağlık çalışanları için Çin’den bir bağış olarak, COVAX girişimi dışında Suriye’ye ilk 5.000 dozluk Sinopharm aşısının teslim edildiğini açıklıyor.
Yılsonuna kadar 5 milyon kişi, aşılama hedefi
COVAX tedariğinin ilk piyasaya sürülmesi Nisan sonu veya Mayıs başında başlayabilir. Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 20, yılsonuna kadar kuzeydoğu ve kuzeybatıda yaklaşık beş milyon insanı aşılamayı hedefliyor. Batılı STK’lar, savaş cephelerinde aşı düzenleme lojistiği dışında, Suriye’nin uluslararası mali yaptırımların ek engeliyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Şam hükümetinin, ülkenin yaklaşık 20 milyonluk nüfusunun çoğunun yaşadığı devlet tarafından yönetilen topraklardaki ulusal programı, ulaşılması zor bölgelere erişmek için 300’den fazla mobil birimle 76 hastanede düzinelerce ekip görevlendirecek. Magtymova, Türkiye’nin Gaziantep geçişinden sınır ötesi ortaklar aracılığıyla hükümet dışı kontrol edilen kuzeybatı Suriye’ye de 336.000 dozun ulaştırılacağını bildirdi. Diğer bir 90.000 aşı da, on binlerce yerinden edilmiş ailenin yaşadığı kamplara ulaşmak için gezici ekiplerle Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürtlerin kontrolündeki Suriye’ye gidecek. Sağlık çalışanları ve ön saflardaki sosyal hizmet uzmanları, 55-60 yaşları arasındaki ve kronik hastalığı olan Suriyelilerin geri kalan yüzde 17’si için ikinci aşamanın başladığı Haziran ayına kadar aşılanacak nüfusun ilk yüzde 3’ü arasında.