islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4795
EURO
36,4287
ALTIN
2.955,56
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Suriye’ye Sarin-Klor Gazı Saldırılarına Kınama

Suriye’ye Sarin-Klor Gazı Saldırılarına Kınama

Mirat Haber Ajansı

Dünyanın kimyasal silah gözlemcisi Kimyasal Silahları Yasaklama OPCW yürütme organı, Suriye hava kuvvetleri tarafından yasaklı sarin ve klor bombalarının kullanılmasını kınadı. Ancak Şam’ın cezalandırılması için doğrudan bir eylem önerilmedi. Nisan ayında Kimyasal Silahları Yasaklama müfettişleri örgütü tarafından hazırlanan bir raporun ardından gelen bir açıklama oldu. Nisan raporunda, Suriye Sukhoi Su-22 askeri uçaklarının ve bir helikopterin, Mart 2017’de Hama bölgesindeki Ltamenaha köyüne bombalar bıraktığı bulguları yer almıştı.

Önceki bir kimyasal saldırıya ABD’nin askeri müdahalesini önlemek için 2013 yılında OPCW’ye katılan Suriye, OPCW’ye bildirilen kimyasal silah stokunu tamamen yok ettiğini bildirmişti. Ancak müfettişler saha ziyaretleri sırasında bildirilmemiş toksinler ve mühimmatlar buldu. 29-3 oyla, siyasi olarak bölünmüş 41 üyeli Lahey’deki OPCW İcra Kurulu tarafından bir karar alındı. Dokuz ülke çekimser kaldı. Suriye’nin bu şekilde 1997 Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ni ihlal etmesine daha güçlü bir yanıt, OPCW’nin Kasım 2020’de başlayacak olan Taraf Devletler Konferansı’nın bir sonraki toplantısında bazı yaptırımların beklenebileceği belirtiliyor. Askeri müttefiki Rusya’yı yanına alan Suriye, iç savaşta kimyasal silah kullandığını defalarca reddetti.

Alınan karar Şam’a 90 gün verdi. Şam’ın son teslim tarihini karşılamaması durumunda konsey, Suriye’nin OPCW üyelik haklarını sınırlandıran ve bu yılki Taraf Devletler Konferansı’nda harekete geçilmesini önerecek. Örgüt ayrıca Suriye’yi BM Güvenlik Konseyi’ne bildirmeyi de önermesi hamleler arasında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.